El PSC s’allunya del consens en la declaració de sobirania

  • La reunió entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP s'acaba sense acord definitiu i s'emplacen a continuar negociant · Navarro: 'El PSC no tolerarà pressions'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.01.2013 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió entre els partits favorables al dret de decidir per mirar d’acostar posicions sobre la declaració de sobirania ha acabat sense cap text consensuat, tot i que CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP s’han emplaçat a continuar dialogant de cara al ple del parlament de dimecres vinent. La definició de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà és la qüestió per la qual el PSC s’allunya del consens amb la resta de partits.

A la reunió hi han participat portaveus i portaveus adjunts de cada grup: Jordi Turull (CiU), Marta Rovira i Lluís Salvadó (ERC), Maurici Lucena i Jaume Collboni (PSC), Dolors Camats i Joan Mena (ICV-EUiA) i Joaquim Arrufat i Lluís Sales (CUP).

CiU i ERC ja van fer canvis en el primer esborrany per sumar-hi la resta de partits. ICV, PSC i CUP van registrar les pròpies propostes. I la intenció de la reunió d’avui era mirar d’acordar una declaració comuna. Però el PSC continua marcant distància.

Navarro: ‘El PSC no tolerarà pressions’

Una distància que avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha verbalitzat, insinuant que es podria desmarcar de la declaració. Així, ha dit que no toleraria ‘pressions’ de CiU i ERC sobre la posició dels socialistes a la declaració, i ha carregat contra CiU i també contra ERC i ICV.

En una intervenció en la jornada interparlamentària del PSC, mentre al parlament tenia lloc la reunió a cinc entre els partits favorables al dret de decidir, Navarro s’ha dirigit a Oriol Junqueras per demanar-li respecte a la posició del PSC i ha considerat que la declaració de sobirania era una cortina de fum de CiU i ERC per tapar la incapacitat per a governar. També ha acusat ICV-EUiA de fer el joc brut a Mas amb el dret de decidir.

‘Hi ha quatre grups que més o menys estem d’acord, i n’hi ha un que no ho veu clar. Doncs li demanem que presenti una contraproposta en què puguem sentir-nos còmodes’, ha dit Jordi Turull després de la reunió, i ha manifestat la intenció de CiU ‘d’arribar a un acord sempre que no suposi una renúncia al projecte del dret de decidir’.

També la portaveu d’ERC, Marta Rovira, ha  ha afirmat que hi havia una bona predisposició per arribar a acords. 

Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha instat el PSC a no refugiar-se en maximalismes i li ha demanat voluntat de sumar-se a una declaració sobiranista.

Quim Arrufat, diputat de la CUP, ha dit que el debat d’avui havia estat ‘ric i interessant’ però que ara era moment d’aclarir conceptes i trobar redactats escaients per veure on hi ha coincidències possibles i on no’.

La mesa desestima els recursos del PP i Ciutadans

Abans de la reunió a cinc al parlament, la junta de portaveus per avaluar les peticions de PPC i C’s, que pretenien evitar el debat de la declaració en el ple del Parlament. PP i Ciutadans volien que es reconsiderés l’admissió a tràmit de les propostes de resolució sobre la declaració de sobirania, però la mesa ha desestimat les seves peticions.

La vice-presidenta primera de la cambra, Anna Simó, ha recordat que les propostes de resolució no tenen valor jurídic i que ha prevalgut ‘el dret de participació política’. ‘El dret de participació política és el valor que cal preservar, per això el debat polític no ha de limitar-se des de la mesa’, ha argumentat. Un cop la mesa ha reafirmat l’admissió a tràmit de les propostes de resolució, aquestes continuen el seu curs parlamentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any