El conductor d’Almenara que es va negar a parlar en espanyol guanya el judici

  • El jutge anul·la les denúncies de la guàrdia civil contra Carles Mateu Blay

VilaWeb
Redacció
18.01.2013 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dijous a la vesprada saltava la notícia. Carles Mateu, el conductor denunciat per dos agents de la Guàrdia Civil, suposadament per unes incorreccions de trànsit, però realment per haver-se’ls adreçat en valencià i no haver canviat de llengua, havia estat absolt pel jutge de tots els càrrecs. El mateix interessat ho comentava de seguida a algunes persones de confiança, i ràpidament la notícia s’escampava per les xarxes socials, generant la lògica satisfacció entre totes aquelles persones que estimen la llengua i la terra.

Amb aquesta resolució, Carles Mateu conserva tots els punts del carnet i no haurà de pagar cap multa. Per a la decisió del jutge ha estat determinant la declaració d’un dels agents de la guàrdia civil, que va arribar al lloc dels fets més tard, i que va negar i desmuntar les acusacions i denúncies dels seus companys. També ha estat rellevant que un dels agents reconegués al jutge que efectivament li havia demanat que parlés en espanyol.

‘Una primera victòria, ara ve la segona’

‘Això demostra que si denunciem les agressions, i sobretot les lingüístiques, les més humiliants, podem guanyar-les, perquè ells no tenen raó’, explicava en Carles ahir, exultant, a VilaWeb. I va afegir: ‘He guanyat un judici contra els cossos de seguretat de l’estat espanyol, que no és poca cosa.’ També va recordar que moralment ja se sentia guanyador abans de saber el resultat del judici, ‘pel suport increïble de la gent’ i perquè tenia la consciència molt tranquil·la. La victòria judicial, però –admet–, és encara més reconfortant i alliberadora.

Tot amb tot, encara hi ha una segona batalla judicial. En Carles ha d’anar avui al jutjat de primera instància número 4 de Castelló en una sessió d’un altre procés: el que ha començat ell mateix contra la guàrdia civil per denúncies falses. ‘No sé si guanyarem, però ha quedat clar que es van inventar les acusacions. Per tant, per què no puc guanyar? A més, seria una gran satisfacció guanyar aquest segon assalt contra tot el cos de la guàrdia civil per acabar de demostrar del tot que no tenen raó i que no poden fer això que fan.’

Els fets

Tot va passar el 21 de desembre en un control rutinari a la sortida d’Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles en una rotonda de la CV-18, a la sortida d’Almassora, per a un control d’alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l’escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja va intuir que alguna cosa no acabava d’anar a l’hora, però no es podia pas pensar què acabaria passant. ‘Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m’imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m’han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.’

Des d’aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació. En Carles no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores ‘amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir’. Mentre va estar retingut, va haver d’aguantar insults de tota mena i fins i tot més d’una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d’atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació i les denúncies corresponents. Aquest tercer agent és qui va desmuntar dies més tard davant el jutge les acusacions dels seus companys.

Vegeu aquí el relat complet dels fets.

‘Vostè és una mal educada, això és Espanya i m’ha de parlar en espanyol’

El cas de Carles Mateu Blay no ha estat l’única humiliació lingüística que s’ha fet pública darrerament al País Valencià. Elvira Safont va ser vexada per un traumatòleg d’urgències la nit de Cap d’Any a l’hospital Jaume I de Castelló.

L’Elvira va entrar a la consulta i, per ordre del doctor, es va estirar a la llitera i es va treure les sabates. ‘Aquest matí he anat a córrer i ara ja no puc posar el peu a terra’, va explicar-li al doctor. Ell, teclejant a l’ordinador i sense mirar-la, li va respondre, en un to pausat i en espanyol: ‘Vostè és una mal educada, això és Espanya i m’ha de parlar en espanyol; jo m’he adreçat a vostè en espanyol, no en valencià; per tant, per educació, vostè m’hauria d’haver parlat en espanyol.’ L’Elvira, que anava acompanyada de la seva germana, es va quedar atònita, astorada, i no va tornar a pronunciar cap paraula davant el metge, ni tan sols quan ell, minuts més tard, li va lliurar les radiografies i el diagnòstic. Aquella nit, no va dormir, de nervis. [article complet]

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any