Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  18.01.2013  06:00

El conductor que es va negar a parlar en espanyol guanya el judici

El jutge absol Carles Mateu Blay de desobediència a l'autoritat · Fou retingut tres hores en un control rutinari · Avui comença l'altre procés, contra la guàrdia civil

Men?ame
 

Aquesta notícia ha estat possible gràcies a la col·laboració de diversos lectors que són membres de +VilaWeb. La seva implicació en la informació i el seu suport econòmic fan millor el teu diari. Si vols ajudar-nos informa-te'n ací.Carles Mateu Blay, el conductor d'Almenara (Plana Baixa) que va ser retingut i humiliat durant més tres hores en un control rutinari perquè es va negar a parlar en espanyol, ha guanyat el primer judici contra la guàrdia civil. El jutge l'ha absolut del delicte de desobediència a l'autoritat, pel qual se li demanaven nou mesos de presó, desmuntant la versió de la guàrdia civil, cosa que la defensa considera un primer pas per a considerar oficialment falses les tres denúncies que els agents li havien imposat i que malgrat tot romanen congelades a l'espera del segon procés judicial. L'havien denunciat perquè no portava el cinturó de seguretat ni l'armilla reflectant i per haver-se negat a sotmetre's al control d'alcoholèmia. Totes tres acusacions, falses: sí que va sotmetre's a les proves d'alcoholèmia, amb resultat negatiu, i hi ha fotografies que demostren que va portar en tot moment l'armilla reflectant. A més, la suma de totes tres denúncies implicava la retirada de dotze punts i, per tant, del carnet de conduir.

Amb aquesta resolució, que es va saber ahir al vespre, Carles Mateu conserva de moment tots els punts del carnet. Això sí, haurà de pagar un multa administativa de 9 euros al dia durant 25 dies perquè el jutge no considera provat que els agents hagin perdut el principi de veracitat. Sigui com sigui, per a la decisió del jutge ha estat determinant la declaració d'un dels agents de la guàrdia civil, que va arribar al lloc dels fets més tard, i que va negar i desmuntar les acusacions i denúncies dels seus companys. També ha estat rellevant que un dels agents reconegués al jutge que efectivament li havia demanat que parlés en espanyol.

'Una primera victòria, ara ve la segona'

'Això demostra que si denunciem les agressions, i sobretot les lingüístiques, les més humiliants, podem guanyar-les, perquè ells no tenen raó', explicava en Carles ahir, exultant, a VilaWeb. I va afegir: 'He guanyat un judici contra els cossos de seguretat de l'estat espanyol, que no és poca cosa.' També va recordar que moralment ja se sentia guanyador abans de saber el resultat del judici, 'pel suport increïble de la gent' i perquè tenia la consciència molt tranquil·la. La victòria judicial, però –admet–, és encara més reconfortant i alliberadora.

Però ara encara hi ha una segona batalla judicial. En Carles ha anat avui al jutjat de primera instància número 4 de Castelló en una sessió d'un altre procés: el que ha començat ell mateix contra la guàrdia civil per denúncies falses. 'No sé si guanyarem, però ha quedat clar que es van inventar les acusacions. Per tant, per què no puc guanyar? A més, seria una gran satisfacció guanyar aquest segon assalt contra tot el cos de la guàrdia civil per acabar de demostrar del tot que no tenen raó i que no poden fer això que fan.' Guanyant aquest segon procés, en Carles quedaria absolt de tots els càrrecs i multes i els agents podrien ser sancionats.

Els fets

Tot va passar el 21 de desembre en un control rutinari a la sortida d'Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en Carles en una rotonda de la CV-18, a la sortida d'Almassora, per a un control d'alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l'escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja va intuir que alguna cosa no acabava d’anar a l’hora, però no es podia pas pensar què acabaria passant. 'Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m'imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m'han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.'

Des d'aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació. En Carles no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores 'amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir'. Mentre va estar retingut, va haver d'aguantar insults de tota mena i fins i tot més d'una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d'atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació i les denúncies corresponents. Aquest tercer agent és qui va desmuntar dies més tard davant el jutge les acusacions dels seus companys.

Vegeu aquí el relat complet dels fets.

Men?ame