Iniciativa consultarà la militància per decidir què votarà en el referèndum

  • Ho farà tan aviat com se sàpiga la pregunta que es farà, ha dit Herrera

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa defensarà el sí a la independència en un referèndum? Alguns dels seus membres són obertament independentistes, però d’altres es declaren federalistes. Avui el secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha dit que la formació no definirà una posició sobre el sentit del vot en la consulta fins que no se’n sàpiga la pregunta. I decidirà la posició oficial després d’un procés de debat intern i de donar veu a la militància. ‘Primer cal saber la pregunta, i quan la sabem decidirem què fem a través d’una decisió democràtica al sí de l’organització, com fem en aquests processos, i per tant amb una consulta’, ha dit Herrera.

D’una altra banda, Herrera ha demanat la creació d’un front comú a Madrid de totes les forces catalanes que estan a favor del dret a decidir. Es tracta, ha explicat, que “hi hagi un plantejament unitari” d’actuació al Congrés dels Diputats sobre el dret a decidir, i de que es defineixi un “calendari conjunt”. Segons Herrera, malgrat el “no” previsible de les dues grans formacions espanyoles a les iniciatives que es presentin en aquesta direcció, traslladar el procés a Madrid permetria dotar de més legitimitat les actuacions i decisions que s’adoptin a Catalunya.

Procés “impecable”

Pel secretari general d’ICV, cal que aquest procés sigui, a més, impecable, és a dir, que malgrat el rebuig frontal del PP i del PSOE a Madrid, passi per la presentació d’iniciatives al Congrés dels Diputats.

Això implica, ha dit, que les formacions no vagin “per lliure” ni presentin les seves pròpies iniciatives en solitari a Madrid, sinó que “hi hagi un plantejament unitari” sobre el dret a decidir i es defineixi un “calendari conjunt”.

“Creiem que aquesta unitat s’ha d’aconseguir des de Catalunya amb una comissió parlamentària on s’acordin tots els passos a seguir, i no d’una manera unilateral”, ha dit en declaracions als periodistes, i després portar-los a Madrid per esdevenir un “element fonamental dels grups catalans al Congrés”.


Informació relacionada: Mas planteja la possibilitat de més d’una pregunta en el referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any