Islàndia suspèn la negociació per a entrar a la UE

  • L'augment de l'euroscepticisme i la proximitat de les eleccions en motiven la suspensió

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 10:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern islandès ha anunciat aquesta setmana la suspensió de la negociació que mantenia per a la futura adhesió a la Unió Europea. El govern de socialdemòcrates i ecologistes encapçalat per Jóhanna Sigurðardóttir, al poder des del 2009, va començar fa dos anys a fer passos cap a la la UE perquè Islàndia no es trobés mai més sola en una crisi financera com la que va viure el 2008. L’augment de l’euroscepticisme (s’acosta al 60% a les enquestes), la davallada en la intenció de vot a la coalició governamental i la proximitat de les eleccions, el 27 d’abril vinent, han empès Sigurðardóttir ha aturar temporalment les converses.

Dels trenta-tres apartats que formen part de la negociació d’adhesió, segons el govern, se n’han tractat fins ara vint-i-set i només en onze ja hi ha acord provisional. Fins les eleccions de la primavera, els negociadors islandesos continuaran cooperant en els apartats oberts, però no hi haurà negociació en els capítols no tractats encara, els més importants perquè afecten la pesca, principal recurs islandès, i l’agricultura.

Dos anys després de l’obertura formal de converses, la negociació no avança a bon ritme i, per contra, augmenta el tradicional escepticisme dels islandesos respecte de la UE. L’última enquesta sobre la qüestió, de l’octubre passat, indicava que un 60% dels ciutadans hi eren contraris. Aquest sentiment s’explica pel conflicte d’Islàndia amb alguns països de la UE per les indemnitzacions als estalviadors estrangers per la fallida del banc Icesave, però també per les disputes per les quotes de pesca i per la greu crisi de la zona euro.

Paral·lelament, les enquestes pronostiquen des de fa mesos la davallada de l’esquerra i la tornada al poder del conservador Partit de la Independència, contrari a l’adhesió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any