La sala gran del TNC s’omple de gom a gom per homenatjar Martí Gasull

  • Ara fa tres mesos i mig que es va morir el fundador de la Plataforma per la Llengua · El president de l'entitat anuncia la creació del Premi Martí Gasull

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.01.2013 - 22:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala gran del TNC s’ha omplert aquest dilluns per homenatjar el fundador i principal ideòleg de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull i Roig, que es va morir ara fa tres mesos i mig en un accident a l’Himàlaia. Més de nou-centes persones han assistit a l’acte d’homenatge conduit per la periodista Mònica Terribas, on s’han pogut escoltar cançons, poesia i textos vinculats a la trajectòria de Gasull. En el transcurs de l’acte, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha anunciat que es crearia el premi Martí Gasull a entitats o persones que contribueixin a la defensa o la millora del català.

L’acte ha estat un homenatge a la figura de Gasull, centrada sobretot en la passió i la defensa del català, però també s’ha fet referència a una altra de les seves passions: l’escalada. L’homenatge ha combinat elements audiovisuals vinculats amb la trajectòria vital, professional i ideològica de Martí Gasull i actuacions musicals en directe provinents de tot el país, com ara les interpretacions d’Al Tall, que han cantat ‘El cant dels Maulets’; Cris Juanico, que ha tocat ‘Si véns’; Manel Camp, que ha interpretat una versió de ‘Viatge a Ítaca’, de Lluís Llach; i membres de les corals la Fuga, Cantiga i Genciana, de Gràcia. Així mateix, hi han participat el muntanyenc Nil Bohigas, i cares anònimes, com un grup de catalans de nom ‘Martí’ o ‘Martina’, que han llegit textos i poemes.

Escuder ha anunciat que la Plataforma per la Llengua convocaria enguany el premi Martí Gasull que s’atorgarà a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l’àmbit lingüístic català. Escuder ha destacat que per a Gasull l’única cosa important era aconseguir una llengua i un país plenament normals.

El president de la plataforma ha destacat de la personalitat de l’homenatjat que ‘escoltava tothom, sabia escoltar i entendre què calia a cadascú i què calia a la llengua i al país en cada moment…’ En aquest context, ha dit que el millor homenatge que es pot fer a Martí Gasull és perseverar des de Plataforma per la Llengua perquè ‘el català deixi de ser una anomalia’. Escuder ho ha aprofitat per reclamar als consellers que hi eren presents que no defallissin en la defensa del país i de la llengua.

Personalitats de diversos àmbits

A l’acte hi ha assistit més de 900 persones entre personalitats del món polític, social i cultural, amics i familiars. Per exemple, el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general de Comunicació, Jordi Cuminal; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el director general per a la Immigració, Xavier Bosch; el director general de Joventut, Toni Reig; i el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Jordi Boixadera. També hi ha acudit la vice-presidenta de la mesa del parlament, Anna Simó.

L’acte, amb el nom ‘Martí Gasull, tot un camí per la llengua’, s’ha acabat amb ‘Els Segadors’ i amb una llarga ovació dedicada a la família de Martí Gasull.

Creu de Sant Jordi

El president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar a final d’octubre la Creu de Sant Jordi a títol pòstum a Gasull. El guardó es va concedir a proposta del president, atesa ‘la valuosa trajectòria de compromís amb la llengua i la cultura catalanes, des d’una actitud de diàleg que ha permès d’impulsar una presència més efectiva del català en la nostra societat’.

En aquella avinentesa, Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, va fer una glossa de Martí Gasull. El president Mas va lliurar la Creu de Sant Jordi als pares del guardonat, Martí Gasull i Maria Pilar Roig, i al germà, Bernat Gasull, que va pronunciar unes paraules. Mas ho aprofità per demanar que el país treballés conjuntament i es comprometés que Catalunya també fes ‘el seu cim’ en el camí cap a l’estat propi. Per fer-ho, digué, cal ‘seguir l’exemple de mestratge de Martí Gasull i de tants altres catalans, anònims i coneguts’ i ‘no fer de la baralla entre els propis catalans la norma de conducta’. ‘Si aprenem a fer pinya i a agafar forces tots plegats, estic convençut que el Martí podrà dir que va fer uns quants cims’, afegí.

Mort en un accident de muntanya a l’Himàlaia

Gasull va morir el 23 de setembre proppassat en un accident de muntanya a l’Himàlaia, quan va quedar colgat per una allau en un campament al Manaslu (Nepal). A final del mes passat va rebre un homenatge de comiat de familiars i amics, al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

VÍDEO: Contundent intervenció de Joan Tardà al congrés en defensa de la llengua

Opinió de Bernat Puigtobella: ‘Martí Gasull, un activista insubornable’

Opinió de Tomeu Martí: ‘Martí Gasull, des de Mallorca’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any