El TC s’activa contra la Generalitat

  • Suspèn cautelarment l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre dipòsits bancaris, admetent a tràmit els recursos del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit els recursos del govern espanyol contra l’euro per recepta, les taxes judicials i l’impost dels dipòsits bancaris, segons fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol. Tots tres impostos van ser objecte d’un recurs del govern de Mariano Rajoy davant el TC. L’acceptació a tràmit implica la suspensió automàtica d’aquests gravàmens. L’executiu del PP argumenta que les taxes que ha aplicat la Generalitat envaeixen les competències de l’estat i trenquen la unitat de mercat i la igualtat en la prestació dels serveis públics. Els membres del Constitucional van adoptar la decisió ahir, en la primera jornada d’un ple que s’allargarà fins demà.

La suspensió és fruit de la norma que estableix que si el govern espanyol ho sol·licita, com en aquest cas, els recursos de l’estat contra lleis o decrets autonòmics suspenen automàticament les lleis impugnades tan bon punt els magistrats n’obren el procés de discussió. La suspensió té efecte mentre no s’emeti cap sentència i en aquesta primera fase és per un termini de cinc mesos, que després es pot prorrogar.

El govern espanyol va presentar el 28 de desembre el recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei de la Generalitat que institueix l’impost dels dipòsits bancaris. Abans el consell d’estat havia corroborat que no es podia crear cap impost a través d’un decret llei. La setmana abans, Soraya Sáenz de Santamaría ja havia apuntat que l’objectiu del recurs era garantir una certa unitat de mercat.

El recurs de la Moncloa contra la taxa de la Generalitat de l’euro per recepta es basa en el dictamen que el consell d’estat va emetre a mitjan novembre i que troba inconstitucional la norma catalana. Segons el govern espanyol, l’euro per recepta envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols.

El govern espanyol considera que l’euro per recepta incompleix la constitució perquè Catalunya no pot regular sobre els productes farmacèutics i perquè els ciutadans catalans haurien de pagar dues vegades. Creu que una comunitat no pot fer variar directament ni indirectament els preus de productes sanitaris i que la constitució estableix una unitat en les condicions d’accés als productes farmacèutics, independentment del lloc on resideixin, per evitar la desigualtat.

La decisió de Madrid d’interposar el recurs va posar punt final al procés negociador entre tots dos governs per a evitar la via del Constitucional. La Generalitat es basava en el criteri del Consell de Garanties Estatutàries, que havia avalat aquesta taxa el dia 6 de març passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any