Notícies

Dimarts  15.01.2013  16:00

Vic es declara territori lliure de fracking

Tots els grups polítics van donar suport a la moció presentada per ICV

Men?ame
 

L’Ajuntament de Vic va celebrar dilluns el primer Ple Municipal ordinari d’aquest 2013 amb 6 punts a l’ordre del dia que es van aprovar de forma ràpida. Cal destacar que el nou regidor de la CUP, Marc Barnolas, no va poder participar-hi perquè l'Ajuntament encara no ha enllestit els tràmits i que l'alcalde va permetre que un representant de plataforma Aturem el fracking intervingués a la sessió durant la discussió de la moció que va declarar Vic municipi lliure de fracking.

En el primer punt de l’ordre del dia es va acordar, per unanimitat, delegar la presidència de la Junta Local de Seguretat de Vic al regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana.

En segon lloc, es va donar compte del nomenament de personal eventual. D’aquesta manera, queden consolidats el lloc de treball de coordinador/a de l’Àrea de Cultura i Ciutadania i l’altra de coordinador/a de l’Àrea de Convivència i Seguretat, que fins ara estaven coberts amb una altra forma contractual.

També es va acordar, per unanimitat, concedir una bonificació del 95% en la liquidació de l’impost de construccions i llicència urbanística per les obres de reforma de la planta 1.2 de l’Hospital General de Vic.

Tot seguit es van aprovar, amb el suport de tots els grups, les tarifes del servei de taxi per aquest 2013 fixades en: la diürna, 6,35 € la baixada de bandera; 1,12 € el quilòmetre recorregut i 20,16 € l’hora d’espera. Pel que fa a la tarifa nocturna, dissabtes i festius, la baixada de bandera té un cost de 6,45 €; 1,31 € el quilòmetre recorregut i 20,83 € l’hora d’espera.

El Ple també va aprovar la modificació del servei i l’aprovació de les tarifes del transport urbà per aquest 2013. Així, es modifiquen els horaris i del nombre d’expedicions de les 5 línies actualment establertes, en el sentit que les línies 4 i 5 tindran una rotació de cada hora, en lloc de cada mitja hora, per cada parada establerta en el servei. Aquestes línies són les que connecten amb La Guixa, Gurb i Calldetenes. D’aquesta manera, es redueix el cost del servei i, en conseqüència, l’aportació de l’Ajuntament.

Per altra banda, es van aprovar les tarifes dels bitllets per aquest 2013: el bitllet ordinari tindrà un cost de 1,75 €; la T10 multiviatge costarà 9,00 € i la T10 social, 8,20 €. El regidor d’Economia i Serveis, Toni Serrat, va explicar que els increments de preus en les tarifes del transport urbà vénen condicionats per a l’increment de l’IVA i l’IPC i va assenyalar que en el cas del bitllet ordinari només ha experimentat l’increment de l’IVA. L’Ajuntament de Vic fixa l’aportació a aquest servei en la quantitat de 537.500 € anuals.
Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC, PxC i PSC. Es va abstenir SI i la CUP i ICV hi van votar en contra.

I el sisè, i últim punt, va ser la modificació de crèdits del pressupost del 2013 per tal d’incorporar-hi subvencions que han estat concedides. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.


Per altra banda, el Ple va debatre cinc mocions:

A/ MOCIÓ DE PXC PER DEMANAR LA CONTINUÏTAT D’UN REGISTRE CIVIL DE GESTIÓ TOTALMENT PÚBLICA I GRATUÏTA I PER DEFENSAR LES COMPETÈNCIES MUNICIPALS EN LA CELEBRACIÓ DE MATRIMONIS CIVILS. APROVADA AMB EL VOT FAVORABLE DE CiU, PxC, ICV i PSC. ERC s’absté, en considerar que no és una moció “urgent” i la CUP i SI hi voten en contra. Aquesta moció demana que no es tiri endavant el projecte de llei que contempla el pagament de taxes per a la celebració dels matrimonis civils ja que contempla que siguin tramitats en un futur per notaris i registradors de la propietat.
.
D/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER DECLARAR VIC MUNICIPI LLIURE DE FRACKING. APROVADA PER UNANIMITAT
El primer ple de l’any va convertir Vic en municipi lliure de fracking després que la moció presentada per ICV rebés el suport unànime de tots els grups polítics. La proposta va ser defensada pel regidor ecosocialista, Xavier Tornafoch, que va manifestar que el fracking “és una tècnica d’extracció d’hidrocarburs altament agressiva i contaminant dels aqüífers”, i va afegir que “cal tenir en compte que a la nostra comarca l’estat dels aqüífers és molt delicat”. A més, el text de la moció també insta a la Generalitat que no atorgui els permisos a l’empresa Montero Energy per iniciar les prospeccions d’hidrocarburs a la comarca. Així, el consistori vigatà defensa la riquesa natural del seu terme municipal, i s'oposa a l'explotació d'hidrocarburs a través de la fractura hidràulica.

El document va incloure dues consideracions del grup municipal de CiU: en primer lloc, que al text s’hi afegís que es demana que no es permetin extraccions amb ”aquesta tècnica”, però sí amb d’altres que no siguin nocives per al medi ambient. I, en segon lloc, la creació d’una comissió conjunta formada per representants de tots els grups municipals i també de la plataforma Aturem el fracking. Per altra banda, també va incloure dues esmenes d’ERC: que s’aprofitin els esforços per difondre i treballar per a un model energètic sostenible i instar al govern de la Generalitat a estudiar la manera legal de prohibir la pràctica d’aquesta tècnica decretant moratòries a les prospeccions fins que no hi hagi “una normativa clara al respecte”.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va donar la paraula a un dels membres de la plataforma Aturem el fracking, presents a la sala de plens en una acció reivindicativa per donar suport a la moció. El portaveu de la plataforma va demanar el compromís dels polítics per a la prohibició d’aquesta tècnica a Catalunya. Finalment, Vila d’Abadal va manifestar que “cal que els municipis d’Osona, el Consell Comarcal i les comarques del Ripollès i La Garrotxa treballem plegats per evitar aquest tipus d’extraccions al nostre territori”.

Aquesta moció va passar del quart al segon lloc a petició de l’alcalde de Vic davant els nombrosos representants de la plataforma Aturem el fracking que donaven suport al text.

B/ MOCIÓ DE PXC CONTRA L’ENTRADA DE TURQUIA A LA UNIÓ EUROPEA. REBUTJADA. Aquesta moció va rebre el vot en contra de tots els grups polítics, excepte la PXC.

C/ MOCIÓ DE LA CUP PER INSTAR EL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT A REPRENDRE LES COMISSIONS D’INVESTIGACIÓ SOBRE LA GESTIÓ EN L’ÀMBIT SANITARI I SOBRE LES CAIXES D’ESTALVI CATALANES. REBUTJADA . En aquesta moció, CiU hi va votar en contra; ERC i PXC es van abstenir mentre que la CUP, PSC, ICV i SI hi van votar a favor.

E/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER LA MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG FRANQUISTA SOBRE VIC, EN EL SEU 74È ANIVERSARI. APROVADA AMB EL VOT FAVORABLE DE ICV, SI, CUP, ERC I CIU. PSC i PXC es van abstenir. Finalment, el ple de Vic va acordar, amb les esmenes introduïdes per CiU, fer un reconeixement a les víctimes dels dos bàndols de la guerra civil, per separat, i encarregar a un historiador de la ciutat un estudi de l’alcalde republicà Marià Serra Badell en el proper mig any.

El ple de l’Ajuntament de Vic va tornar a ser emès en directe per internet, a través del web www.vic.cat, tal i com es va començar a fer en el ple extraordinari celebrat a mitjans de desembre.

Men?ame