‘Catalunya, subjecte polític i jurídic sobirà’, en la declaració definitiva de CiU i ERC

  • El nou text elimina la referència a l'estat propi per ampliar el consens a ICV i deixar la porta oberta al PSC

VilaWeb
Redacció
15.01.2013 - 10:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El text definitiu que han registrat avui CiU i ERC per a la declaració de sobirania que es votarà el dia 23 al parlament manté la referència a Catalunya com a ‘subjecte polític i jurídic sobirà’. A més, amplia el preàmbul amb les referències històriques que fonamenten l’autogovern de Catalunya i elimina la referència que feia l’esborrany filtrat la setmana passada a l’estat propi, amb la voluntat d’ampliar el consens a ICV-EUiA i, eventualment, al PSC. Fins al dia del ple hi ha temps per pactar un text conjunt, que podria incloure CiU, ERC, ICV i la CUP.

‘L’autogovern de Catalunya es fonamenta també en els drets històric del poble català, en les seves institucions seculars i en la tradició jurídica catalana’, diu el nou text. I cita com a precedents del parlamentarisme català les assemblees de Pau i Treva i de la Cort Comtal medieval, que es va reformar per esdevenir les Corts Generals de Catalunya el 2014; la creació el segle XIV de la Generalitat i l’abolició del dret públic català i les institucions per part de Felip V després de la caiguda del 1714. I esmenta també els precedents de la Mancomunitat i la Generalitat republicana.

La declaració de CiU i ERC agafa la referència a la resolució del setembre del 2012 del parlament que expressava la necessitat que el poble de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur. ‘Les darreres eleccions l Parlament de Catalunya del 25 de novembre del 2012 han expressat i confirmat aquesta voluntat de forma clar i inequívoca’, diu el text. Però suprimeix de l’esborrany la part que venia tot seguit: ‘esdevenint  un mandat democràtic dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya per tal que la nova cambra, en representació de la voluntat del poble de Catalunya, iniciï el procés per la constitució de Catalunya com a nou estat a partir del reconeixement de la seva sobirania’.

I substitueix en l’inici de la declaració la part que deia que el parlament ‘acorda declarar la sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic’ per ‘acorda fer efectiu l’exercici del dret de decidir per tal que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu’. I torna a eliminar la segona referència a l’estat propi que hi havia en el primer text, aquella que deia: ‘…iniciant el procés per fer efectiu l’exercici del dret de decidir com a plasmació del dret a l’autodeterminació dels pobles, i fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou estat dins el marc europeu’.

Ara, el primer punt de la declaració, el de la sobirania, es manté intacte: ‘El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà’.

En el nou text s’introdueix un nou punt, el cinquè, que s’anomena ‘cohesió social’, i que diu; ‘Es garantirà la cohesió social del país i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble’.

I es canvia el punt ‘Europa’ per ‘Europeïsme’. El contingut del punt, però, continua amb el mateix redactat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any