Junqueras, disposat a incorporar propostes d’ICV-EUiA i la CUP a la declaració de sobirania

  • Respon a Duran que no veu necessari començar de nou la declaració de sobirania

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2013 - 11:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha mostrat convençut que l’actual redactat de la declaració pot incorporar ICV-EUiA i la CUP si s’hi introdueixen les modificacions necessàries per atraure aquestes dues formacions, que no compartien íntegrament el primer document pactat entre CiU i ERC. ‘Estem disposats a ampliar consensos. És una de les nostres obligacions i ho farem encantats’.

Junqueras ha respost, en declaracions a TVE recollides per Europa Press, al dirigent d’UDC i portaveu de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran, que ahir demanava que es comencés a redactar de nou la declaració de sobirania. ‘No entenc la necessitat de tornar a començar la redacció del text perquè ja té el suport de la majoria absoluta del parlament’, ha dit en referència a la suma dels escons entre CiU i ERC. Ara bé, sí que s’ha mostrat obert, com hem vist, a incorporar propostes d’ICV-EUiA i la CUP.

Preguntat sobre si Unió pot frenar el procés sobiranista, Junqueras ha recordat que ‘Unió no és només Duran’, si bé ha reivindicat la legitimitat del dirigent democratacristià per manifestar els seus dubtes sobre el projecte.

També s’ha referit a la negativa de Duran a reunir-se amb ell i amb el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè Junqueras li havia demanat que assumís responsabilitats pel ‘cas Pallerols’: ‘És molt legítim que el senyor Duran es molesti’, ha dit, i ha reivindicat el seu dret a defensar que la majoria dels ciutadans preferien que hi hagués hagut un judici i no pas un pacte de conformitat entre les parts.

ICV i la CUP ja negocien per tancar una declaració de sobirania

Per la seva banda, ICV-EUiA i la CUP ja han presentat propostes per acordar una declaració de sobirania amb CiU i ERC, que s’ha de sotmetre a votació al parlament el dia 23. Si aquestes quatre formacions ja negocien per ampliar aquest consens, el PSC se n’allunya; el primer secretari, Pere Navarro, va dir, per exemple, que es desentendrien del consell de transició nacional. Aquesta setmana serà decisiva per a saber els termes de la declaració i quin suport tindrà.

ICV-EUiA presentarà demà al Parlament la seva proposta de declaració sobiranista. Un text que, entre més punts, i a diferència del redactat inicial de CiU i ERC, desvincula la convocatòria d’un referèndum de la construcció d’un estat propi. La portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha explicat que els ecosocialistes ja havien començat converses amb CiU i ERC i, segons que ha dit, totes dues formacions s’han avingut a ‘corregir alguns errors’ del document inicial i a modificar aquest punt sobre l’estat propi per ‘ampliar-ne el consens’. ‘Tot ens fa pensar que ens podrem posar d’acord amb un text que permeti una declaració majoritària’, ha afegit.

La proposta de declaració de sobirania d’ICV és més extensa que no l’esborrany de proposta de CiU i ERC que s’ha publicat. Manté intacta la definició del poble català com a subjecte polític i jurídic que ‘disposa de la sobirania democràtica necessària per a fer efectiu l’exercici del dret de decidir, com a plasmació del dret d’autodeterminació dels pobles, per poder escollir el seu futur polític amb llibertat i sense límits’. Alguns punts destacats de la proposta ecosocialista són aquests:

Drets socials

‘És imprescindible doncs que el procés cap el dret a decidir vagi acompanyat d’un pacte que garanteixi els drets socials i democràtics de la ciutadania i del país.’

Països Catalans

‘Els atacs a la llengua catalana i a l’autogovern en el cas del País Valencià i de les Illes Balears han estat liderats pels respectius governs. Amb aquests i d’altres pobles compartim una llengua i uns vincles històrics i culturals, en el marc dels Països Catalans, cap als quals expressem la nostra solidaritat, la voluntat de compartir l’avenç cap el reconeixement dels drets nacionals i l’ampliació de les formes de cooperació que preveu l’article 12 de l’actual Estatut.’

Regeneració democràtica

ICV-EUiA demana que el procés es faci acompanyat d’una ‘regeneració́ democràtica, amb una exigència àmpliament compartida que reclama altres maneres de fer política. El procés pel dret de decidir, sense una profunda regeneració democràtica que expulsi la corrupció de la vida política de Catalunya, serà molt més difícil i tindrà molta menys credibilitat’.

Unió Europea

Aquest text és més explícit sobre la voluntat de romandre en la Unió Europea: ‘S’utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu de forma democràtica l’exercici del dret de decidir. Per aquests motius el Parlament de Catalunya expressa la seva profunda convicció que el procés s’ha de fer amb voluntat de permanència a la Unió Europea, donant a conèixer el camí que ara s’inicia a les institucions europees i al conjunt dels estats membres de la Unió Europea.’

Diàleg

‘El Parlament i el Govern de Catalunya apostaran pel diàleg i la negociació amb l’Estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional.’

Dues propostes

ICV-EUiA fa en aquesta declaració dues propostes, la primera de les quals connectaria amb el consell de transició nacional que proposen CiU i ERC i del qual el PSC ja es desmarca:

1. Proposta de creació d’una comissió sobre el dret a l’autodeterminació, com a espai de recerca del consens polític, tant pel que fa al procés a Catalunya i a les iniciatives legislatives a adoptar en el Parlament, com per establir el marc de negociació amb el govern espanyol.

2. El procés ha de començar amb la signatura solemne, abans de dos mesos, d’un acord nacional pel dret de decidir, amb participació del govern, de les forces polítiques, els agents socials i les entitats i organismes més representatius de la societat catalana, que constituiran un organisme d’impuls i seguiment del procés.

La proposta de la CUP

La CUP-Alternativa d’Esquerres presentarà demà la seva proposta de declaració de sobirania. Proposarà que el parlament reconegui que ‘el protagonisme ha de tenir base popular i si cal, incloure la desobediència civil com una manera d’esquivar les traves legals per a exercir la sobirania’. La posició definitiva sobre la iniciativa es decidirà en un consell polític el dissabte 19 de gener i, simultàniament, obre converses amb els altres partits per a acordar el text definitiu.

La CUP expressa el recel sobre el fet que una Catalunya independent esdevingui membre de la Unió Europea. ‘La CUP adverteix que no es poden posar condicions al futur estat, tampoc pel que fa a les relacions internacionals que ha de mantenir, incloent-hi la d’esdevenir membre de la Unió Europea.’

A més, insta a impulsar ‘un procés de diàleg amb els Països Catalans per tal de sumar-se al procés ja iniciat al Principat’.

Segons els portaveus de la CUP, tots aquests elements han de poder-se tenir en compte en el procés d’autodeterminació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any