El pla de Rajoy per aturar el procés sobiranista

  • El País exposa l'estratègia del govern espanyol per evitar que s'arribi a fer el referèndum

VilaWeb
Redacció
14.01.2013 - 08:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No se li escapa a ningú que el govern espanyol ja fa temps que analitza quina és la millor estratègia per aturar el procés sobiranista català. En aquest context, fa unes poques setmanes el diari El País ja va publicar un sèrie de mesures que el govern espanyol pensava prendre per a frenar el procés i aturar el referèndum. El mateix diari, que cita fonts del govern espanyol i del PP, en publica avui un segon capítol, en què detalla quins seran els passos de Rajoy per aturar el procés.

Res fins que no es convoqui el referèndum

Segons El País, l’estratègia de Rajoy passa per no moure pràcticament cap dit fins que no es convoqui el referèndum, malgrat les pressions que pugui rebre de diversos sectors del PP. Un cop convocat, el govern de Rajoy ‘posarà en marxa tota la maquinària de l’estat per aturar-lo’ i portarà la convocatòria al Tribunal Constitucional (TC), que previsiblement n’ordenarà la suspensió a l’espera d’una sentència, que pot tardar anys. Aleshores el president Mas tindrà tres opcions, segons El País. La primera: tira endavant el referèndum malgrat l’ordre del TC: la segona: s’agafa a l’ordre del TC, atura el procés i explica als catalans que cal esperar; o tercera: convoca altra vegada eleccions.

I mentre no es convoqui el referèdum?

Fins que no es convoqui el referèndum, Rajoy optarà per limitar al màxim les intervencions i accions públiques contra el procés català, tot oferint públicament a Mas una reforma del finançament de Catalunya. Tot i que aquesta volguda indiferència de portes enfora, Rajoy sí que ha ordenat al seu entorn que contacti amb empresaris i polítics perquè pressionin CiU i el president Mas perquè de mica en mica vagin abandonant el projecte independentista. I per a aquest propòsit El País esmenta el paper rellevant de Josep Antoni Duran i Lleida, que ha estat l’interlocutor preferent de Rajoy amb Catalunya, però matisa que la seva situació de debilitat per causa del cas Pallerols pot ser un problema pel govern espanyol.

Resposta a la declaració de sobirania?

Les mateixes fonts apunten que, malgrat no tenir cap acció prevista de resposta, el govern espanyol no amaga preocupació per la declaració de sobirania que previsiblement aprovarà el Parlament de Catalunya el pròxim 23 de gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any