Commoció a la xarxa pel suïcidi del jove ciberactivista Aaron Swartz

  • Fou desenvolupador del RSS i maldava per la informació lliure a internet

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.01.2013 - 11:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Commoció a la xarxa pel suïcidi al seu apartament de Nova York d’Aaron Swartz. Aquest jove programador i activista de 26 anys és cèlebre per la seva tasca a favor de la informació lliure a internet i per ser el responsable, quan tenia només 14 anys, del desenvolupament del RSS, l’eina que permet la subscripció a continguts en línia. Swartz tenia pendent un judici per haver-se descarregat el 2010 milions de documents d’un arxiu acadèmic de subscripció en línia, el JSTOR, amb el propòsit de difondre i fer accessibles a tothom publicacions literàries i científiques. Per aquest cas encarava penes de fins a 35 anys de presó i un milió de dòlars de multa.

Segons el New York Times, un amic seu el va trobar penjat en el seu apartament. Aquest diari cita les paraules d’un oncle de Swartz, Michael Wolf, que diu que el seu nebot havia fet escrits sobre la seva lluita contra la depressió i els pensaments suïcides.

Ara, en aquest comunicat, la família del jove ciberactivista acusa directament el sistema judicial de perseguir i intimidar Aaron Swartz, i de voler castigar ‘un suposat crim que no tenia víctimes’ amb una trentena d’anys de presó.

‘Volia que internet i el món fossin més justos’

La família ha destacat de Swartz el compromís que tenia amb la justícia social: ‘Va jugar un paper decisiu per tombar un projecte de llei de la censura a Internet [la polèmica llei SOPA], va lluitar per un món més democràtic, un sistema polític obert i responsable, i que ell va ajudar a crear, construir i preservar amb un vertiginós ventall de projectes acadèmics que van estendre l’abast i l’accessibilitat del coneixement humà. Va utilitzar les seves habilitats prodigioses com programador i tècnic, no pas per enriquir-se, sinó per fer que internet i el món fossin més justos i millors. La seva obra profundament humana va tocar les ments i els cors a través de generacions i continents. Es va guanyar l’amistat de milers de persones i el respecte i el suport de molts milions més.’

Swartz va ser cofundador de ‘Demand Progress‘, amb què va promoure campanyes en línia sobre diferents temes socials. Amb aquest grup va encapçalar l’oposició a la llei SOPA nord-americana, que es proposava de vetar les descàrregues a la xarxa.

Molts internautes han expressat la commoció per la mort de Swartz, entre els quals el creador de la web, Tim Berners-Lee, que ha fet aquest comentari al seu Twitter: ‘L’Aaron és mort. Rodamóns, hem perdut un vell savi. ‘Hackers’ pel dret, en som un menys. Pares, hem perdut un fill. Plorem.’

També n’ha parlat un dels editors de la popular web BoingBoing.net, Cory Doctorow, que ha dit ‘el món era un lloc millor amb ell’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any