Navarro, disposat a liderar el no a la independència en la consulta

  • Diu que el PSC es desentendrà del Consell per a la Transició Nacional perquè el troba 'un absolut frau democràtic'

VilaWeb
ACN
13.01.2013 - 09:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC es desvincula de la creació del Consell per a la Transició Nacional es desentendrà d’aquest òrgan quan estigui constituït. Així ho ha assegurat el primer secretari socialista, Pere Navarro, en una entrevista a l’ACN, en considerar que el consell és ‘un absolut frau democràtic’ i no respon al model territorial del PSC ni a la concepció del dret de decidir que tenen. I s’ha declarat disposat a liderar el no a la independència si es fa una consulta legal i vinculant.

Navarro opina que el Consell per a la Transició Nacional no és un ens neutral ni de debat sobre el dret a decidir i el model territorial. “És un Consell que va cap a la independència, és un frau democràtic”, ha sentenciat contundent Navarro, que ha afirmat que la seva actitud seria molt diferent si el que volguessin CiU i ERC fos “fer un camí cap a una consulta legal i acordada”. En considerar, però, que aquest no és el caràcter del Consell per a la Transició Nacional, Navarro prefereix desentendre’s i recordar que el PSC “té un altre projecte, el federal’.

Malgrat això, el primer secretari del PSC ha insistit que el seu partit “no posarà pals a les rodes” a la celebració d’una consulta. I si aquest referèndum per la sobirania arriba abans que la reforma constitucional que els socialistes demanen, Navarro es mostra disposat a liderar i posar-se al capdavant del grup de partits i entitats que faria campanya pel ‘no’ a la independència. “No em fa por”, assegura, tot afegint que “evidentment” el bloc contrari a la separació seria on estaria el PSC en cas d’arribar el moment de la consulta. Amb tot, recorda que els socialistes podrien liderar aquest grup sempre i quan no “renunciessin” a explicar el seu model federal.

Les primàries no se celebraran fins que es convoquin eleccions

D’altra banda, i en un camp més intern del partit, Navarro ha assegurat que el procés de primàries obertes que tenia previst celebrar el partit no s’ha aturat. Ha explicat que la interrupció que va suposar la sobtada convocatòria de les eleccions del 25-N no ha impedit que les primàries segueixin sent “un instrument absolutament democràtic i amb un diàleg amb la societat de gran valor”.

És per això que el PSC vol tenir enllestit “en les properes setmanes o els propers mesos” el reglament de primàries i tenir-ho, així, “tot preparat” per quan s’hagin de convocar aquestes eleccions internes. Amb tot, Navarro admet que el calendari amb el que treballen “va lligat al calendari electoral” i per això descarta fer unes primàries obertes avançades al marge dels possibles comicis al Parlament.

“Si hi ha una convocatòria electoral, ho tindrem tot preparat per celebrar les primàries aleshores”, ha dit, descartant així que els socialistes engeguin el procés intern abans de saber que hi haurà noves eleccions. En aquest sentit, ha afirmat que la seva idea és que les primàries se celebrin “uns mesos abans” dels comicis al Parlament.

Oposició al pressupostos

El primer secretari del PSC també ha tancat pràcticament la porta a poder donar suport als propers pressupostos de la Generalitat. Navarro creu que aquests comptes pel 2013 seran “molt durs” i que “insistiran en les polítiques de retallades del que considerem fonamental”. “No estem d’acord com es prioritzen els recursos ni en que es digui constantment que la culpa és de Madrid”, ha manifestat el socialista.

En aquest sentit, el líder del PSC considera que “aquest Govern, on està incorporat ERC, seguirà aquest mateix camí, renunciant a governar i a plantejar solucions als catalans, i només diu que serem feliços quan siguem independents i que la culpa és de Madrid”. “Si els pressupostos són el reflex d’aquest tarannà, evidentment no els compartirem”, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any