Duran se’n va a Xile en plena crisi d’Unió: ‘És clar que no dimitiré’

  • 'És com si algú que treballa a casa teva es deixa l'aixeta oberta: ho fa involuntàriament', diu a un diari xilè

VilaWeb
Redacció
11.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i portaveu parlamentari de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar ahir que no pensava presentar la dimissió tot i haver-se demostrat que el seu partit s’havia finançat il·legalment als anys noranta. ‘És clar que no penso dimitir; el partit ja va assumir responsabilitats polítiques quan tocava: vam expulsar els qui han estat condemnats o es van donar de baixa voluntàriament i, a més, vam obrir una comissió investigadora, cosa que no ha fet ningú més, amb gent aliena al partit.’ Duran va fer aquestes declaracions al diari La Tercera, de Xile, així que hi va arribar per assistir a un congrés sobre humanisme cristià i economia social.

Per Duran, allò que havia dit el 2000 és que ‘si hi hagués hagut una situació irregular’ assumiria responsabilitats, però ahir va negar que hagués passat això. ‘No hi ha finançament irregular i les responsabilitats polítiques ja han estat assumides’, afegí.

A més, va criticar que els partits de l’oposició li demanessin la dimissió abans de saber la sentència i va sostenir que Unió no havia estat acusada en absolut de finançament irregular.

Com deixar-se l’aixeta oberta

‘El fiscal diu clarament que no teníem notícia dels fets, ni dels acords a què haguessin pogut arribar els encausats. Unió Democràtica no ha estat encausada ni condemnada. Si teniu un pis i algú que treballa a casa vostra es deixa l’aixeta oberta, no ho heu pas fet voluntàriament, ni teniu responsabilitat penal. És clar que haureu de pagar, però és una responsabilitat civil subsidiària’, va subratllar.

Duran i Lleida, que és president de la comissió d’Afers d’Estrangers del congrés espanyol, ha anat a Xile per assistir a una trobada sobre la resposta de l’humanisme cristià i l’economia social de mercat a la Universitat Miguel de Cervantes, en què participaran personalitats de l’Amèrica Llatina.

Pressió sobre Duran perquè plegui

Després de l’acord per a resoldre el cas Pallerols, en què Unió Democràtica va admetre haver-se finançat irregularment, dimecres es va desfermar una allau de crítiques. Totes apunten al president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida. L’oposició al parlament –PSC, ERC, ICV, PP, CUP i Ciutadans– li demana que plegui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any