La declaració de sobirania al parlament afirmarà la voluntat de constituir un nou estat europeu

  • Constatarà la sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic • CiU i ERC comencen a negociar la proposta de declaració amb més grups

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i ERC volen que el parlament declari Catalunya com a subjecte polític en la declaració de sobirania (esborrany, pdf) que la cambra aprovarà en el primer ple ordinari de la nova legislatura, el 23 de gener. El text expressa que Catalunya ha de ser concebuda com a subjecte amb drets polítics i jurídics, i que convocar una consulta d’autodeterminació implica el ple exercici de la democràcia. A més, s’acorda de ‘fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou estat dins el marc europeu’.

La declaració pactada per CiU i ERC assenyala que, d’acord amb ‘la voluntat expressada democràticament per part del poble de Catalunya’, el parlament acorda de declarar la ‘sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, i inicia el procés per a fer efectiu l’exercici del dret de decidir com a plasmació del dret de l’autodeterminació dels pobles’.

La constitució del nou estat català, segons aquesta declaració, es farà en virtut de sis principis: sobirania, legitimitat democràtica, transparència, diàleg, Europa i legalitat. El principi de sobirania es basa en el fet que ‘el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà’.

D’acord amb el principi de diàleg, el text assegura que ‘s’apostarà pel diàleg i la negociació amb l’estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional’. Seguint aquest fil, però emparant-se en el principi de legalitat, es diu que ‘s’utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu l’enfortiment democràtic i l’exercici del dret de decidir’.

L’objectiu de CiU i ERC és obtenir l’adhesió d’ICVEUiA i CUP, i confien també a afegir el PSC en aquesta negociació. El text ha estat tramès a tots els grups llevat de PP i C’s, que ja han declarat que s’oposaran a qualsevol iniciativa semblant. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha dit que el partit votarà contra qualsevol iniciativa que sigui il·legal. En canvi, diu, donarien suport a un text que no vulnerés la constitució espanyola i que inclogués una consulta acordada amb Espanya, tot i l’oposició del PSOE.

La base d’aquest text és un document que el president Mas va presentar en la campanya de les eleccions parlamentàries, concretament el 9 de novembre, i que ja enumerava cinc eixos per a articular la nova etapa que arrenca a Catalunya en aquesta desena legislatura: democràcia, transparència, diàleg, Europa i legalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any