Creix la pressió sobre Duran perquè dimiteixi

  • L'oposició en bloc li demana que assumeixi responsabilitats · El conseller Vila troba 'absolutament necessari' que Unió doni explicacions sobre el cas Pallerols

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2013 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La resolució del cas Pallerols, amb Unió acceptant un acord amb la fiscalia en què admet que es va finançar irregularment, ha desencadenat una allau de crítiques al paper del president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida. Duran va dir l’any 2000 que dimitiria el càrrec si finalment es demostrava que el seu partit s’havia finançat irregularment amb els fons de formació ocupacional del Departament de Treball. Tota l’oposició al parlament, PSC, ERC, ICV, PP, CUP i Ciutadans, li demanen que plegui.

ERC: ‘Que plegui’

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC, Oriol Amorós, ha demanat a Unió que ‘s’assumeixin responsabilitats polítiques’ al partit. I en referència a Duran ha dit que esperava que fos coherent. ‘La paraula és el primer patrimoni que té la persona, i esperem que tothom sigui coherent amb la seva paraula’. I ha afegit: ‘Sempre que hem demanat responsabilitats polítiques en casos que hem vist indicis raonables de corrupció se’ns ha dit que havíem d’esperar al procés judicial. Doncs bé, ara ja tenim el procés judicial fet; i demanem que s’assumeixin responsabilitats polítiques’, ha declarat Amorós.

ICV-EUiA: ‘Ja no parlem de presumptes’

ICV-EUiA ha demanat al presidnt de la Generalitat, Artur Mas, que cessi Duran de les responsabilitats en les comissions bilaterals estat-Generalitat. La portaveu, Dolors Camats, ha dit que seria inacceptable i fora de lloc que Duran assumís cap mena de representació de la Generalitat. ‘No parlem de presumptes, sinó de culpables, de gent que ha admès el delicte. És la primera vegada que un partit a Espanya admet que ha robat diner públic’.

CUP: ‘No valen trampes lingüístiques emprades com a excuses barroeres’

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha demanat la dimissió immediata del president de Duran arran del cas Pallerols. En aquest sentit, la CUP recorda que Duran i Lleida va assegurar l’any 2000 que dimitiria si es demostrava el finançament il·legal d’Unió, formació a qui la Candidatura d’Unitat Popular ha demanat responsabilitats polítiques. Per la CUP, no valen trampes lingüístiques emprades com a excuses barroeres i que són un insult a tota la societat a l’hora d’eludir responsabilitats directes i no es creu que Unió no sabés res de les irregularitats.

PSC: ‘Cal una resposta contundent’

El president del grup parlamentari socialista, Jaume Collboni, ha dit que era imprescindible que Duran i Unió donessin una resposta contundent i que hi hagués responsabilitats penals i es tornessin els diners. ‘No entenem l’acord a què ha arribar l’advocat de la Generalitat’, ha afegit Collboni.

PP: ‘Es pot donar sensació d’impunitat’

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha demanat la dimissió de Duran perquè l’any 2000 s’hi va comprometre si es demostrava que hi havia hagut finançament irregular. Rodríguez ha valorat negativament l’acord entre les parts per evitar la presó dels condemnats, perquè considera que pot donar una sensació d’impunitat davant la corrupció política i evita que se sàpiga tota la veritat del cas.

També la CUP ha demanat la dimissió de Duran. El diputat David Fernàndez ha dit a Twitter: ‘Estic ben lluny de l’estètica i el projecte d’Unió, però Duran té raó quan diu que cal dimitir si es confirma corrupció’. Ciutadans s’ha afegit a la petició perquè Duran compleixi la paraula i, tal com va dir l’any 2000, dimiteixi.

El conseller Vila troba ‘absolutament necessari’ que Unió s’expliqui

El conseller de Territori del govern català, el convergent Santi Vila, veu ‘absolutament necessari’ que Unió doni explicacions sobre el cas Pallerols de finançament irregular del partit dirigit per Duran i Lleida. ‘La justícia es torna a imposar. Hi ha un reconeixement de culpa i hi ha una solució que es ben habitual en la pràctica judicial’, ha declarat a RAC-1. Segons Vila, aviat es veurà si finalment hi ha responsabilitats polítiques.

En canvi, el diputat de CiU al congrés espanyol, el també convergent Pere Macias, ha evitat avui fer cap mena de crítica a Unió quan li han preguntat sobre el cas Pallerols en una entrevista a la cadena Ser.

Macias ha demanat respecte per als companys de federació i ha dit que Unió ja va assumir responsabilitats quan tocava, quan es van expulsar els acusats en el cas que militaven a Unió. ‘Un partit polític, com qualsevol organització, pot cometre errors’, ha dit. I ha afegit que Unió sabrà
explicar les pròximes hores com encara l’acord d’ahir amb la fiscalia per evitar la presó dels condemnats a canvi d’indemnitzacions i multes.

CCOO demana que s’assumeixin reponsabilitats polítiques

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha dit que algú a UDC haurà d’assumir responsabilitats polítiques, ja que ha quedat demostrat que hi ha hagut aprofitament partidista d’aquesta desviació de recursos públics. ‘No pot ser que no passi res, a no ser que acceptem una pèrdua dels valors socials’, ha lamentat Gallego durant una conferència de premsa aquest matí. El dirigent de CCOO ha considerat que la resolució final del cas és negativa i afebleix la confiança en les institucions democràtiques i en la justícia.

 

Informació relacionada:

Unió admet el finançament irregular en l’acord per a evitar el judici del cas Pallerols

Duran, el 2002: ‘Si hi hagués finançament irregular a UDC jo hauria de demanar perdó’

Editorial de Vicent Partal: La responsabilitat de Duran

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any