Trastorns de son i desmotivació dels astronautes que ‘van anar’ a Mart

  • Ho revela un estudi sobre els sis astronautes que van simular durant 520 dies un viatge espacial

VilaWeb
Redacció
08.01.2013 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 4 de novembre de 2011 sis astronautes van sortir feliços d’un mòdul de 180 metres quadrats on s’havien estat 520 dies tancats. Formaven part d’un viatge simulat de les agències espacials europea i russa a Mart, d’anada i tornada, per comprovar la capacitat de resistència de l’ésser humà. Al cap de més d’un any, acaba de publicar-se un estudi basat en els resultats de l’experiment, que indica que durant l’enclaustrament la majoria de voluntaris van experimentar trastorns de son, canvis d’humor, estrès i desmotivació.

La reducció d’hores de son, s’ha comprovat, va convertir la majoria d’astronautes en individus mandrosos i letàrgics, que van reduir l’activitat física, diu l’informe publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, fins a un estadi previ a la hibernació.

Durant la missió, la tripulació va passar exàmens mèdics, físics i psíquics cada dia, per determinar com afecta els humans un confinament d’aquestes característiques. Per combatre l’avorriment, disposaven de DVD, llibres i jocs electrònics. També van haver de reaccionar, a la meitat del viatge, a emergències com un incendi i una avaria elèctrica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any