La sala Black Note defensa la programació d’un grup neonazi

  • Alguns grups, com Arthur Caravan, ja han anunciat que cancel·laven els concerts previstos com a mostra de repulsa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2013 - 10:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actuació del grup neonazi Killer Sorpresa prevista a la sala Black Note de València ha desfermat crítiques de sectors socials, culturals i polítics, que demanen que se suspengui el concert. En un comunicat, el gerent de la sala, German Valenzuela, justifica la programació d’aquest concert dient: ‘Ens dediquem a la música i només a la música, sense entrar en coses de politiqueria’. Ja hi ha alguns grups que, com a protesta, han anunciat que cancel·laven els seus concerts previstos si la sala no canviava de parer.

‘Vint anys de concerts avalen el nostre compromís amb la pluriculturalitat i el nostre gran suport a la música afro-americana i les arts escèniques en general. Raó per la qual ens dediquem a la música i només a la música, sense entrar en politiqueria’, diu German Valenzuela, i insisteix: ‘Les coses polítiques s’han de tractar en uns altres fòrums, no és la nostra intenció incomodar ningú. A qui ho vulgui entendre, li ho agraïm, i a qui no, el respectem’. En el comunicat, penjat a la pàgina de Facebook, també diu: ‘Els problemes que els politiquers tinguin entre ells, no ens afecten. La demagògia d’aquestes últimes hores per endimoniar la nostra sala no pertany a interessos musicals. […] Diversitat, tolerància, respecte i pluriculturalitat són les nostres directrius’.

La plataforma Acció Popular Contra la Impunitat va posar en alerta de la programació del concert del grup italià, i EUPV i Compromís es van afegir de seguida a la denúncia. A més, grups com Artur Caravan i Hugo Mas ja han anunciat que suspenien el concert que havien de fer a la Black Note: ‘Amb gent capaç de programar activitats nazis no volem tractes. Amb aquestes coses no s’hi juga’, han dit a través de les xarxes socials, on les crítiques a la sala també s’han fet visibles. Per la seva banda, la discogràfica Malatesta Records ha publicat un comunicat a la web en què mostra ‘total repulsa a qualsevol iniciativa en pro de l’extrema dreta, especialment dins de l’àmbit cultural i musical’, i anuncia que, malgrat haver programat a la Black Note durant aquests últims mesos, no li queda ‘cap altra opció que cancel·lar la resta de programació tancada fins a l’estiu’. En tot cas, diu que la decisió serà revocada si la sala finalment cancel·la el concert de Killer Sorpresa.

Acció Popular Contra la Impunitat, EUPV i Compromís ja han demanat als propietaris del local que no donin ‘aixopluc a aquest tipus de bandes que fomenten l’odi i la intolerància’ i sobretot ‘que no deixen que aquest dia el local es convertesca en un lloc d’exaltació del nazisme i el feixisme’. La plataforma recorda que Killer Sorpresa ‘ha actuat en diversos concerts nazis a Itàlia i forma part de l’escena musical neonazi’. Per això, declara: ‘No volem que València es convertesca en un lloc habitual de pelegrinatge nazi i feixista, on es puguen organitzar aquest tipus d’esdeveniments amb total i absoluta impunitat.’

Tant la plataforma com EUPV han emplaçat la fiscalia i la delegació del govern valencià que ‘actuen per a sancionar qualsevol exaltació del nazisme que es puga produir’, i a les forces de seguretat, ‘que prenguen les mesures oportunes per a evitar problemes d’ordre públic’.

A més, el diputat d’EUPV-Els Verds al congrés espanyol, Ricardo Sixto, s’ha mostrat preocupat per la celebració d’un concert com aquest, que podria ‘vulnerar els drets fonamentals de les persones i les seues llibertats’. Alhora, ha instat als propietaris del local que reflexionin sobre aquest concert i ha alertat del risc que hi hagi ‘un enaltiment de valors nazis, xenòfobs i antidemocràtics, que no hauria de tenir cabuda enlloc’.

Consol Castillo, regidora del grup municipal Compromís a València, ha dit que el concert projectava ‘una imatge lamentable de la ciutat’, i ha exigit tolerància zero a l’Ajuntament de València. També ha demanat que vigili que no hi hagi exaltacions nazis i no deixi d’actuar amb l’excusa que l’acte es fa en un espai privat. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any