L’adjudicació d’Aigües del Ter – Llobregat fa un tomb sorprenent

  • L'OARC considera que Acciona, que va guanyar el concurs, hauria d'haver quedat fora

VilaWeb

Redacció

03.01.2013 - 07:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat va vendre a Acciona la gestió de l’empresa Aigües del Ter – Llobregat, just quan ja s’acabava l’any. La privatització d’aquesta gestió va ser polèmica, però el conseller Recoder va remarcar que representava un ingrés de tres-cents milions per a les finances del govern. Tanmateix, ahir l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), organisme de la Generalitat, va emetre una resolució afirmant que Acciona hauria d’haver quedat fora del concurs per no haver respectat els terminis establerts en el plec. La resolució arriba a instàncies d’Agbar, la gran perdedora d’aquell concurs.

Les conseqüències de la decisió no són clares. El contracte va entrar en vigor per cap d’any i no ha estat anul·lat, ara com ara. El govern estudia les conseqüències de la decisió i té dos mesos per a presentar-hi recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fonts de Territori i Sostenibilitat han confirmat que els serveis jurídics del govern estudien la repercussió legal de la decisió de l’OARCC i han recordat que Acciona podria recórrer aquesta resolució davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Agbar també havia protestat. Havia dit que un dels membres del consell d’administració d’Acciona, Ferran Rodés, entre més coses editor del diari Ara, és un càrrec de la Generalitat, concretament president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. L’OARC no veu que això representi cap incompatibilitat.

Les característiques del contracte

Acciona havia de començar a explotar l’ATLL a partir de l’1 de gener del 2013. L’operació està quantificada en 1.000 milions d’euros, 300 dels quals es van abonar en el moment de la formalització del contracte. Els 700 milions restants s’haurien d’abonar de manera progressiva durant els 50 anys que duri la concessió.

Territori i Sostenibilitat va adjudicar al mes passat la gestió de l’ATLL perquè el consorci liderat per Acciona Agua S. A. ‘ofereix un millor preu de l’aigua’, segons va puntualitzar el Departament. L’objectiu del procés de privatització d’ATLL és garantir la viabilitat del servei durant els 50 anys que dura la concessió.

ICV-EUiA demana la compareixença al Parlament de Recoder, Vila i Mas-Colell

Segons ha declarat la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ICV-EUiA ha demanat la compareixença al Parlament dels consellers implicats en la privatització d’ATLL perquè donin explicacions sobre el procés d’adjudicació a Acciona. ICV-EUiA vol que compareguin Lluís Recoder i Santi Vila, consellers sortint i entrant de Territori i Sostenibilitat, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, així com els directors de les entitats que relacionades, ACA, ATLL i AMB. Camats ha qualificat la privatització de baralla de llops i critica que s’hagi dut a terme amb el govern en funcions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem