La selecció propicia la primera mobilització independentista del 2013

  • Va empatar amb Nigèria (1-1) en l'adéu de Cruyff com a seleccionador • L'estadi de Cornellà-el Prat s’omplí d'estelades i fou un clam independentista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tradicional partit nadalenc de la selecció es va convertir ahir en una manifestació per la independència. L’estadi era ple d’estelades i s’hi sentien tothora crits a favor de la llibertat de Catalunya i l’oficialitat de les seleccions catalanes. Catalunya va empatar (1-1) amb Nigèria, que va igualar a la segona part el gol de penal primerenc de Sergio Gonzàlez. El partit, jugat a l’estadi de l’Espanyol, Cornellà-el Prat, va ser el comiat de Johan Cruyff com a seleccionador nacional.

El públic va omplir aproximadament tres quartes parts de les 40.000 localitats de les grades de Cornellà-el Prat, on van dominar les estelades i els crits a favor de la independència. La Federació Catalana de Futbol (FCF) havia confirmat a migdia que ja s’havien venut més de 25.000 entrades, i després s’hi afegiren les d’última hora i les venudes a les taquilles de l’estadi.

El partit va començar de cara per a la selecció catalana, que es va avançar amb un gol de Sergio González de penal. Precisament aquest jugador de l’Hospitalet de Llobregat va rebre un homenatge de la FCF i dels seus companys d’equip perquè era el que més partits havia disputat amb la selecció. Tot i el gol dels catalans, Nigèria va empatar a la segona part amb un gol de Bright.

Final de l’etapa de Cruyff

El partit d’ahir marcava el final de l’etapa de Johan Cruyff com a seleccionador (entrevista), des del 2009. Cruyff també va rebre l’homenatge de la FCF i de l’afecció. Abans de començar el partit va adreçar unes paraules de comiat als seguidors.

El partit també era especial perquè arribava en un moment polític i social que feia preveure una actitud del públic més reivindicativa que mai. De fet, hi havia una crida conjunta de l’ANC i la Plataforma Pro Seleccions d’anar al camp amb estelades, banderes i símbols reivindicatius. I l’afecció va complir tots els pronòstics i es va passar bona part del partit fent cants a favor de la independència i de l’oficialitat de les seleccions.

Cruyff hi havia convocat vint-i-dos jugadors d’entrada: deu del Barça (Valdés, Xavi, Puyol, Piqué, Busquets, Alba, Montoya, Roberto, Tello i Bartra), set de l’Espanyol (Verdú, Capdevila, García, Casilla, Rodríguez, Sánchez i Tejera), dos del Rayo Vallecano (Amat i Piti), un del Milan (Krkic), un del Getafe (Vázquez) i un altre del Salzburg (Soriano). A última hora s’hi va afegir l’ex-jugador de l’Espanyol i del Deportivo Sergio González, com a homenatge, i va caure de la convocatòria el porter Víctor Valdés, per molèsties al peu esquerre.

L’equip rival, Nigèria, arribava a Barcelona just abans de disputar la Copa Àfrica. El 1998, totes dues seleccions ja van jugar un amistós de Nadal, amb un contundent 5-0 a favor de Catalunya.

Cruyff ha estat des del 2009 entrenador de la selecció , càrrec amb què ha aconseguit dues clares victòries (contra l’Argentina, 4-2, i contra Hondures, 4-0) i un empat a zero (amb Tunísia).

 

Informació relacionada:

Mail obert de Xavier Montanyà: Catalunya-Nigèria: Freedom for Ogoniland (27.12.2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any