Adéu multitudinari al doctor Broggi

  • La sala del tanatori de les Corts de Barcelona no ha pogut encabir tothom qui volia acomiadar-lo • Serà enterrat al cementiri del Port de la Selva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.01.2013 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala oratòria del tanatori de les Corts de Barcelona ha resultat petita per a dir el darrer adéu al cirurgià i humanista Moisès Broggi, aquest matí. Centenars de persones i representants dels àmbits polític, social, científic i cultural s’hi han aplegat per acomiadar-lo. Acabat el funeral, serà enterrat en la intimitat al cementiri del Port de la Selva (Alt Empordà). Broggi, mort abans-d’ahir a cent quatre anys, va ser un dels impulsors de la bioètica al país i un gran defensor de la independència de Catalunya.

S’hi ha vist el president de la Generalitat, Artur Mas, i els ex-presidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i el doctor Joaquim Barraquer, entre més personalitats. Artur Mas ha convidat els catalans a ‘no oblidar’ i continuar ‘el seu camí i el seu exemple’. Muriel Casals també ha dit que Broggi havia deixat plantada ‘una llavor que hem de regar’.

Ahir a la tarda i al vespre, ja van visitar-ne la capella ardent centenars de ciutadans, entre els quals hi havia el batlle de Barcelona, Xavier Trias, que va remarcar l’exemple de Broggi per als catalans i es va comprometre a dedicar-li un carrer perquè ‘s’ho mereix plenament’.

La família i la societat civil en destaca el caràcter humanista i el compromís de país

Els fills de Moisès Broggi, els néts i la vídua, Angelina Trias, es van reunir ahir a horabaixa a la capella ardent, instal·lada al tanatori de les Corts, per on van passar molts amics, familiars i personalitats polítiques, culturals i del món de la medicina, que volien donar el condol a la família. Tres dels fills van voler agrair la gran quantitat de visites i trucades que havien atès aquests dos dies, com també el tracte rebut pel seu pare dels mitjans de comunicació. També van explicar que estaven contents perquè s’havia pogut morir a casa i sense patir. 

El fill gran, Marc Antoni Broggi, també metge, va destacar que durant tota la vida el seu pare s’havia interessat per ‘tot el que era humà’, un fet que no sols va utilitzar com a erudició, sinó com una base per a ser humanitari, i va considerar que aquesta era la gran lliçó que deixava a la societat. 

L’humanisme i la gran figura en l’àmbit de la medicina van ser els trets de Moisès Broggi que més van recalcar la majoria de personalitats que van visitar la capella ardent, com ara el doctor Ignasi Barraquer i el polític Miquel Roca. Ernest Maragall, ex-conseller d’Educació, va explicar que totes dues famílies tenien una relació des de feia anys i va destacar que Moisès Broggi havia donat ‘una lliçó de viure i una lliçó de morir’.

En una línia semblant es va pronunciar el director de cinema Pere Portabella, que el va qualificar d’entranyable i va parar atenció a la seva contribució en moments molt difícils, mitjançant innovacions que havien evitat moltes morts. A més, per Portabella Broggi ha tingut una actitud ‘digníssima i discreta’ i se li ha fet justícia.

L’ex-president de la Generalitat José Montilla, que va tenir ‘l’honor’ de lliurar-li la medalla d’or de la Generalitat el 2008, va dir que Broggi havia estat un ‘magnífic metge i científic, bon patriota i una persona compromesa amb el país i amb la seva gent’. Per això va lamentar la gran pèrdua que ha significat la seva mort. 

L’amiga de la família i també presidenta de l’Institut Mèdico-farmacèutic de Catalunya, Anna Maria Carmona, va voler emfasitzar l’esforç de Broggi per aconseguir germanor entre institucions mèdiques del país, com també la catalanitat i la voluntat de ‘potenciar Catalunya i lluitar perquè sigui independent’. Va afegir que sentia que havia perdut el seu ‘pare científic’.

Informació relacionada:

VÍDEO: Moisès Broggi segons ell mateix

La xarxa homenatja Moisès Broggi

El senat de savis independentistes

Moisès Broggi, cent anys amb lucidesa

 

Opinions sobre Broggi:

Salvador Cardús: ‘Broggi donava a l’independentisme una dimensió de solidesa moral i ètica que no sempre té’

Joan Carretero: ‘Broggi ha estat un patriarca de la medicina catalana i un humanista de cap a peus’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any