El sobiranisme mallorquí omple els carrers de Palma

  • Una multitudinària manifestació per l'autodeterminació ha recorregut el centre de la ciutat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació més multitudinària dels últims anys per la diada del 31 de desembre ha recorregut els carrers més cèntrics de Palma amb el lema ‘Els Països Catalans decidim: autodeterminació’. Els més de set mil assistents, que han sortit a quarts de set d’un passeig del Born ple de gom a gom, portaven moltes estelades i han corejat a crits d’independència. Joan Mateu Ferrando, portaveu de la Plataforma 31-D formada per entitats socials i polítiques de Mallorca, considera que cada vegada hi ha més motius per a reclamar l’autodeterminació i ha defensat la importància que la independència sigui conjunta, de tots els Països Catalans.

Entre més personalitats, a la capçalera de la manifestació hi havia el portaveu del PSM-IV-ExM al parlament, Biel Barceló, que ha destacat que, a més de tots els motius que any a any el porten a participar en la diada, enguany calia reivindicar els drets dels ciutadans respecte als atacs constants dels presidents balear i espanyol, José Ramón Bauzá i Mariano Rajoy, i ha insistit que les Illes tenen ‘tot el dret de decidir’. També hi era el president d’Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó, i Oriol Junqueras, que a migdia havien participat en un acte del partit a Inca.

La manifestació s’ha fet amb el lema ‘Els Països Catalans decidim: autodeterminació’ per a reivindicar ‘la plenitud dels drets nacionals’ dels Països Catalans, la llengua, la cultura, el territori i l’autodeterminació, com també per a expressar el malestar respcte a ‘la situació de submissió nacional del país’. Després de recórrer els principals carrers de Palma, s’ha acabat a la plaça dels Patins, on unes quantes persones i col·lectius que durant el 2012 han sofert alguna mena de repressió han llegit un manifest on es carrega contra la política empresa pels governs de Bauzá i Rajoy i es lamenta que els Països Catalans pateixin ‘un dels atacs més durs a la identitat nacional des del final del franquisme’. En aquest sentit, es fa referència a mesures com l’eliminació del català com a requisit per a accedir a l’administració o al l’espanyolització del nom d’alguns municipis de les Illes.

El text posa èmfasi en el fet que actualment hi ha més de vuitanta persones a les Illes encausades i immerses en processos judicials ‘per la seva lluita contra la política del PP’. Amb tot, s’hi destaca també que tot plegat ha generat la històrica construcció de plataformes i entitats que lluiten per a mostrar-hi rebuig.

La manifestació s’ha acabat amb la Muixeranga, els Segadors i la Balanguera i els concerts d’Al-Mayurqa, Valtònic, Eixut i els PD Manex i Puc.

La manifestació es fa en commemoració de la Festa de l’Estendard, considerada la festa cívica més antiga d’Europa i que té lloc tradicionalment dilluns. La festa recorda l’origen dels mallorquins i balears com a poble, amb la conquesta catalana del 1229, i per a retre homenatge a la bandera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica.

Des de principi dels anys 1980, el nacionalisme mallorquí ha assumit la diada com una jornada reivindicativa i amb això la Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa.

La Plataforma 31-D és formada per Arran, Associació Diada de Mallorca, ANC-Mallorca, Endavant, Entesa, Esquerra, Grup Blanquerna, Iniciativa-Verds, JEN-PSM, JERC, PSM-EN, SEPC, SI i STEI-Intersindical.

Més de dues-centes persones a la marxa de torxes de Sóller

Més de dues-centes persones van participar ahir a la nit en una marxa de torxes organitzada ‘pel dret de decidir’ del poble mallorquí a Sóller, una xifra més alta que no en ocasions anteriors.

Segons la Comissió 31-D de Sóller, la marxa, acompanyada de xeremiers i encapálada per la colla de Gràcia ‘Cop a cop’, va recórrer els principals carrers del municipi en dues llargues fileres de torxes i amb moltes banderes estelades.

Una vegada a la plaça, els portaveus de la comissió, Francesc Pérez i Maria Arbona, van llegir un manifest on van carregar contra les retallades del PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any