Condemnats dos banquers a Islàndia per concedir préstecs fraudulents

  • Primera sentència contra un dels bancs que van dur l'economia islandesa a prop del col·lapse financer

VilaWeb
Redacció
29.12.2012 - 08:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un tribunal islandès ha condemnat dos exbanquers a nou mesos de presó per haver concedit préstecs fraudulents. Aquesta és la primera sentència a Islàndia contra els responsables d’una de les tres principals entitats financeres que van portar l’economia del país a prop del col·lapse el 2008. Els tres bancs islandesos més importants es van ensorrar a causa de grans deutes contrets durant una ràpida expansió a l’estranger. Glitnir va ser el primer a caure després del col·lapse de Lehman Brothers, que va provocar la congelació dels mercats internacionals de crèdit.

Aquest divendres, un tribunal de Reykjavik ha condemnat l’expresident executiu de Glitnir, Larus Welding, i l’excap de finances corporatives, Gudmundur Hjaltason, a nou mesos de presó cadascun. Els fiscals han apuntat que tots dos van aprovar un préstec de manera il·legal a una empresa, propietària de les accions de Glitnir, per reflotar-la. L’operació va comportar pèrdues de 53,7 milions d’euros.

La fiscalia havia sol·licitat penes de cinc anys i mig de presó però finalment els condemnats només hauran de complir tres mesos de presó perquè la resta de pena ha quedat en suspens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any