L’any que ve veurem el cometa del segle?

  • El cometa ISON es podria veure a final del 2013 a tots dos hemisferis • Es preveu que arribarà a ser més brillant que la lluna plena

VilaWeb
Redacció
28.12.2012 - 10:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2013 podria ser un any recordat per la visió d’un dels cometes més brillants que s’hagin vist mai. Es tracta del cometa ISON, descobert per dos astrònoms afeccionats el mes de setembre passat quan s’aproximava a l’òrbita de Júpiter. Es calcula que té una òrbita gairebé parabòlica que farà que s’acosti molt al Sol, a menys de dos milions de quilòmetres, a final de novembre de l’any que ve. Si aleshores no es desintegrés, arribaria a ser visible a tots dos hemisferis de la Terra el desembre de l’any que ve i a començament del 2014. I podria ser més brillant que no la lluna plena.

Però abans, el mes d’agost de l’any vinent, el cometa ja s’haurà aproximat prou al Sol, a uns 320 milions de quilòmetres, perquè se’n comenci a formar l’halo, la característica cua. Depenent de com sigui aleshores ja es podrà predir més bé quina lluentor podrà arribar a tenir.   

El darrer cometa que es va veure a la Terra fou el Lovejoy, el desembre de l’any passat, a l’hemisferi sud. Heus-ne ací un vídeo amb imatge accelerada:

I en aquest vídeo de la NASA es veia com sortia intacte de l’atmosfera solar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any