Celdoni Fonoll, natura en vers

  • El poeta publica el seu últim llibre amb versos sobre espècies de la flora del país · Vídeo de la presentació a l'Espai VilaWeb i entrevista

VilaWeb
Redacció
26.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Celdoni Fonoll ha dedicat bona part de la seva trajectòria a recopilar de manera exhaustiva espècies de la flora i la fauna del nostre entorn i a fer-ne versos. Ara publica l’últim volum, ‘Abril florit’, de la sèrie de llibres que recullen aquesta tasca i en els quals l’autor combina els versos amb les fotografies de les espècies. En els onze volums publicats, Fonoll ha escrit més centenars de versos de sis-centes espècies d’animals i plantes. ‘Abril florit’ se centra en plantes del país i algunes de fora.

Aquest projecte va començar amb cinquanta espècies d’ocells, però de mica en mica la idea va anar-se ampliant. Fonoll es declara orgullós d’haver-hi dedicat tant d’esforç, fruit de la seva estima per la poesia, la llengua i el país. I avisa que molts dels noms originals d’espècies sobre les quals ell ha fet poesia, es perden, perquè molts joves ja no coneixien ni l’espècie ni el nom.

En aquest vídeo, enregistrat durant la presentació del llibre a l’Espai VilaWeb el 12 de desembre passat, Fonoll parla d’aquesta pèrdua de patrimoni lingüístic i del procés de recollida i de creació d’aquests últims anys. També recita alguns poemes, acompanyat per la seva dona Lloll Bertran, que al seu torn acaba llegunt un poema escrit per ella sobre una espècie concreta: el fonoll.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any