Mas i Junqueras signen l’acord ‘per complir el mandat del poble’

  • 'El moment ja ha arribat', diu Artur Mas · Junqueras convida explícitament ICV i la CUP a participar en el procés

VilaWeb
Redacció
19.12.2012 - 13:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas i Oriol Junqueras han rubricat avui a migdia l’acord assolit entre CiU i ERC per a la governabilitat de Catalunya i per convocar un referèndum sobre la independència el 2014. Ho han fet al Parlament de Catlunya, on demà mateix començarà el debat d’investidura de Mas. Tots dos han remarcat el moment històric que viu el país, però també les dificultats econòmiques que viu avui Catalunya. I han fet una crida a tots els altres partits polítics a participar en el procés d’autodeterminació. ‘Convido totes les formacions a sumar-se al procés, o a oposar-s’hi, però no pas negant els drets de Catalunya’, ha dit Mas. ‘Només assolirem l’objectiu amb el compromís de l ‘àmplia majoria dels ciutadans’, ha afegit Junqueras.

‘Durant molt temps molta gent havia somiat que arribés aquest moment. I el moment ja arribat. Tindrem molts adversaris, molt poderosos i que actuen sense gaire escrúpols. La societat catalana n’ha de ser conscient. La voluntat expressada a les urnes s’ha de mantenir al carrer, hi ha d’haver una gran capacitat de resistència i bastir grans majories. Crec que hi podem aspirar. Aquest acord no es limita a CiU i a ERC, sinó que va més enllà. I ha de poder encarar tots aquets processos’, ha declarat Mas.

I ha afegit: ‘Convido a totes les formacions a sumar-se al procés o a oposar-s’hi, però no pas negant els drets de Catalunya. Forma part de la democràcia el respecte a un poble que s’expressa a les urnes. Estem compromesos no per una Catalunya que sigui un marc teòric, sinó per una Catalunya de carn i ossos a qui volem servir’.’

‘Una oportunitat extraordinària’

Junqueras ha manifestat que el país tenia al davant una ‘oportunitat extraordinària’, i que això exigia una feina que anava ‘molt més enllà de les institucions, del govern català i dels partits que han signat l’acord’. Per això s’ha adreçat a la resta de forces polítiques compromeses amb el dret de decidir, i a organitzacions emrpesarials, sindicals, cíviques i culturals perquè se sumin als ‘reptes gegantins’ que vénen: ‘M’adreço explícitament a totes elles amb la confiança que serveixi d’exemple: a ICV, la CUP, UGT, CCOO, la CECOT, PIMEC, Òmnium, l’AMI, l’ANC…, convençuts que volem fer un nou país per a tothom només si comptem amb el suport de tothom’.

‘La nostra obligació, per intentar ajudar els ciutadans del país, és posar al seu servei les millors eines possibles. Ens encomanem als ciutadans per posar el futur a les seves mans. I per fer-ho, ens comprometem a consultar-los democràticament quin és el futur que volen per al nostre país’, ha declarat Junqueras després de signar l’acord de governabilitat amb el president de CiU, Artur Mas. Ha recordat la greu crisi ne què es troba Europa, i el poc marge de maniobra de Catalunya, ‘condicionada per les decisions arbitràries i els incompliments del govern espanyol’. I ha dit que les millors eines per fer-hi front, eren les ‘pròpies d’un estat’.

D’aquesta necessitat, ha dit, ‘neix la voluntat de fer la consulta el 2014, a no ser que les circumstàncies ho fessin inviable i s’hagués de prorrogar’. Finalment, ha declarat: ‘Ens posem en mans dels ciutadans de Catalunya conscients que només amb el compromís de l’àmplia majoria dels ciutadans assolirem aquests objectius’.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any