PP i UPyD permeten que la ‘llei Wert’ mantingui l’atac a la immersió

  • Tomben una moció presentada per CiU que tenia el suport de tota l'oposició

VilaWeb
ACN
19.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PP i d’UPyD la moció presentada per Convergència i Unió en què sol·licitava l’eliminació de les disposicions que incorrin en una invasió competencial i que afectin al model d’immersió lingüística en l’avantprojecte de la nova llei d’educació (LOCME), coneguda popularment per ‘llei Wert’. La iniciativa de la federació nacionalista ha rebut el suport del PSC i del conjunt del grup socialista, a més d’ICV-EUiA, ERC, Compromís i la resta dels partits de l’oposició.

El portaveu d’Educació de CiU al congrés, Martí Barberà, ha estat l’encarregat de defensar una moció que també proposava un gran pacte per l’educació que detectés els problemes del sistema per tal d’eradicar-los. Durant la seva intervenció, Barberà ha subratllat que el model d’immersió continua essent un èxit després de més de trenta anys i que representa ‘la convivència i no crea diferències en el domini de les llengües cooficials’.

El portaveu d’Educació de CiU al Congrés ha acusat Wert d’actuar ‘sense diàleg ni consens’ i de fer un ‘relat de falsedats’ contra aquells que han criticat el seu polèmic avantprojecte de llei. També ha acusat el govern del Partit Popular de ‘voler desnaturalitzar el model propi d’educació de Catalunya’ i ha alertat  que ‘aquells que vulguin canviar el model ens trobaran com una sola força i units’. Finalment, Barberà ha sentenciat: ‘La millora de l’educació ens preocupa però mai no la farem servir com a eina política.’

ERC demana a Wert que retiri la llei i ‘es retiri de totes les funcions’

Des d’Esquerra Republicana, el portaveu al Congrés, Alfred Bosch, ha insistit que ‘aquesta llei atempta contra la convivència lingüística, de gènere i també contra la convivència confessional’, i ha afegit que és una iniciativa ‘feta a remolc de la conferència  episcopal i que fomenta la desigualtat social i d’oportunitats’. Segons Bosch, ‘es tracta d’un cúmul de males intencions que considerem intolerable’.

És per tot això que la formació independentista ha sol·licitat al ministre d’Educació que ‘retiri l’expressió de voler espanyolitzar els alumnes catalans perquè, fins i tot, és lesiva per a vosaltres’. També ha demanat al ministre que ‘retiri la llei i se n’oblidin, ja que en els termes que la plantegen ja funciona’. I, finalment, que facin ‘un últim favor i que Wert es retiri de totes les seves funcions’.

EUiA alerta el PP que ‘no passaran’ i també demana la dimissió de Wert

Per al diputat d’EUiA, Joan Josep Nuet, la iniciativa de Wert és un ‘atac sense precedents que ha fet moure de la cadira fins i tot el PP català’. I ha afegit que ‘si Franco en 40 anys no va eliminar la llengua catalana no ho aconseguirà un ministre del PP’. Així mateix ha afegit que l’avantprojecte de llei tracta el català ‘com a llengua de segona en el seu propi territori’.

Nuet ha assegurat que ‘a Catalunya no hi ha discriminació del castellà i per això no necessitem un ministre que ataqui la llengua i la cultura catalanes’.  El diputat d’Esquerra Unida ha acabat la intervenció dient que ‘mantindrem la nostra cohesió respecte a la llengua’, ha alertat al PP que ‘no passaran senyors i senyores del PP’ i a Wert que ‘el millor que pot fer a per a l’educació, per a Espanya i per a Catalunya és dimitir’.  

El grup socialista demana ‘menys braus’ i ‘més ministres amb sentit de la responsabilitat

Per al grup socialista, aquesta reforma és ‘un canvi de model educatiu, un retrocés pedagògic i un atac a la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’ensenyament; és una reforma que pensa més en els interessos de la jerarquia catòlica i de l’escola privada i concertada que no en les necessitats de la nostra educació i, finalment, és una reforma que vulnera competències i que pretén posar fi a un model d’èxit, el model d’immersió lingüística’. Ho ha dit el diputat socialista Albert Soler, que ha retret al Partit Popular la manca de diàleg en qüestions com l’educació, tot assegurant que l’únic consens que han aconseguit ‘és el rebuig dels grups de l’oposició i de la comunitat educativa’. El diputat socialista ha acabat la intervenció dient: ‘No necessitem tants toros braus, sinó més ministres amb sentit de la responsabilitat i altura de mires.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any