El govern català crea un impost sobre dipòsits bancaris

  • Homs anuncia que recorreran al TC les 'mesures de conflictivitat' amb el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
18.12.2012 - 14:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha anunciat la creació d’un impost sobre dipòsits bancaris que entrarà en vigor demà. ‘Vost el context, que les dificultats són creixents i que el govern central impossibilita les mesures que prenem, blindem un espai fiscal’, ha explicat Homs, i ha dit que l’impost afectaria entitats financeres i inclouria una clàusula per no afectar clients.

En la compareixença de premsa posterior al consell executiu, Homs també ha anunciat que recorrerien diverses ‘mesures de conflicitivat’ al Tribunal Constitucional. ‘No ens queda més remei, ja vam dir que si les coses no es podien conduir per una altra via, recorreríem a aquest dret que ens empara. Hem arribat a un punt de conflicitvitat molt alt en què ni fan ni deixen fer, i això té conseqüències econòmiques’. Per això, ha explicat, han demanat un dictamen sobre les taxes judicials establertes pel govern espanyol, han plantejat un conflicte positiu de competència per invasió de Cultura, i interposaran un recurs contra el reial decret de sanitat i potser també sobre el d’educació.

El consell executiu ha decidit crear l’impost que recaptaria uns 500 milions d’euros anuals. La Generalitat, d’aquesta forma, s’avança a l’estat, que també preveu aquesta figura a tipus zero però encara no l’ha aprovada formalment. Homs ha indicat que pretenen així ‘blindar’ aquest espai fiscal davant de la ‘maniobra lletja’ de l’executiu espanyol. Ha explicat que aquest tribut afecta totes les entitats que operin a Catalunya, encara que tinguin la seu central fora, i inclou una clàusula perquè no tingui repercussió en els clients. El tribut tindrà efectes retroactius a partir del 30 de novembre.

Més informació:

El perquè del nou impost sobre dipòsits bancaris

‘Que pague la banca’, exclama Compromís en una nova campanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any