Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya

  • Votada amb 79 vots a favor, 52 abstencions i 3 vots nuls · Arrenca la desena legislatura pendent de l'acord CiU-ERC

VilaWeb
Redacció
17.12.2012 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Núria de Gispert ha estat elegida presidenta del Parlament de Catalunya de la X legislatura amb 79 vots a favor, 52 abstencions, i els tres vots nuls de la CUP. D’aquesta manera s’obre un mandat marcat per la crisi i un possible referèndum d’autodeterminació. Aquest nou període polític comença sense acord entre CiU i ERC que garanteixi l’estabilitat del nou govern perquè, després de dues setmanes de negociacions, encara no han aconseguit signar cap pacte.

El ple també ha servit per escollir la nova mesa, i en un període màxim de deu dies el president del parlament convocarà un altre ple per a investir el nou president de la Generalitat.

Tot i que de primer s’havia previst que la investidura es fes dijous i divendres, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va obrir la porta a ajornar-la per mirar d’arribar al ple havent tancat un pacte amb ERC.

Els republicans han garantit a Mas que l’investiran a la primera tanda, però no tenen pressa a tancar les negociacions i consideren que la legislatura pot començar sense cap acord d’estabilitat.

En contrast amb el darrer mandat, en què la mesa va ser ocupada per CiU, PSC i PP i en van quedar fora quatre grups parlamentaris (ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i SI), la que engega avui es preveu que serà més plural. Núria de Gispert (CiU) torna a ser presidenta del parlament, i amb tota probabilitat serà acompanyada per Anna Simó (ERC) com a vice-presidenta primera i Lluís Corominas (CiU) com a vice-president segon. Les quatre secretaries de la mesa, les ocuparan, si no hi ha res de nou, el socialista Miquel Iceta, Pere Calbó, del PP, Josep Rull, de CiU, i un membre del grup d’ICV-EUiA.

Mesa d’edat

A banda la mesa, la distribució dels partits a l’hemicicle també revela un canvi en la correlació de forces a Catalunya, atès que el 25 de novembre ERC va desbancar el PSC com a segon partit en escons. Tot i que es tracta d’una distribució provisional, al primer ple els republicans ocuparan els escons que sempre havia ocupat el PSC, els de la part esquerra del plenari, més pròxims a la bancada del govern.

La sessió constitutiva ha estat presidida per la diputada de més edat, Dolors Montserrat (PP), assistida pels dos diputats més joves de la cambra, José Antonio Coto (PP) i Marta Vilalta (ERC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any