Comença a aplicar-se el polèmic augment de les taxes judicials

  • La mesura és impulsada pel PP tot sol · Ha motivat molt de rebuig entre jutges, fiscals i advocats

VilaWeb
Redacció
17.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova llei de taxes judicials espanyola comença a aplicar-se avui, i preveu augments de 50 euros fins a 750 en les taxes. A més, els ciutadans hauran de pagar per primera vegada en la jurisdicció social i fins a 1.200 euros si volen recórrer al Tribunal Suprem en la via civil i contenciosa administrativa. La norma, tramitada amb caràcter d’urgència, fou aprovada durant la jornada de la vaga general amb els vots del PP al senat.

‘El dret de la tutela judicial efectiva no s’ha de confondre amb el dret de la justícia gratuïta’, diu el preàmbul de la norma, una frase adreçada a l’ampli rebuig que ha originat entre els grups de l’oposició i el conjunt d’actors jurídics, que consideren que la pujada generalitzada de les taxes dificulta l’accés als tribunals i tindrà un efecte dissuasori.

Les taxes arriben ara no sols a les persones jurídiques, sinó també a les físiques. En queden exemptes les que acreditin insuficiència de recursos per litigar i siguin beneficiàries de la justícia gratuïta, com també el ministeri fiscal, les administracions públiques, les corts generals i les assemblees legislatives de les comunitats autònomes.

Rebuig de jutges, fiscals i advocats

La mesura ha estat rebutjada per un ampli sector judicial, amb manifestacions inèdites fins ara. Moltes associacions d’advocats, jutges, fiscals i representants de la ciutadania han exigit al president espanyol, Mariano Rajoy, que s’assegui a negociar amb ells per conversar de ‘poder a poder’, és a dir, ‘des del poder executiu al poder judicial’ arran del fracàs de les negociacions amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Amb tot, Rajoy ja ha manifestat el seu suport a les mesures de Gallardón, que troba ‘assenyades i equilibrades’: ‘Ha fet un esforç per parlar i, naturalment, té el suport del govern i del seu president.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any