Comença la legislatura del referèndum

  • Arrenca la desena legislatura pendent de l'acord CiU-ERC · De Gispert repeteix de presidenta del parlament, amb una mesa més plural

VilaWeb
Redacció
17.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya fa avui el ple de constitució amb què s’inaugura la desena legislatura des del restabliment de la cambra i obre un mandat marcat per la crisi i un possible referèndum d’autodeterminació. Aquest nou període polític comença sense un acord entre CiU i ERC que garanteixi l’estabilitat del nou govern perquè, després de dues setmanes de negociacions, encara no han aconseguit signar cap pacte.

El ple també servirà per escollir la nova mesa, i en un període màxim de deu dies el president del parlament convocarà un altre ple per a investir el nou president de la Generalitat.

Tot i que de primer s’havia previst que la investidura es fes dijous i divendres, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va obrir la porta a ajornar-la per mirar d’arribar al ple havent tancat un pacte amb ERC.

Els republicans han garantit a Mas que l’investiran a la primera tanda, però no tenen pressa a tancar les negociacions i consideren que la legislatura pot començar sense cap acord d’estabilitat.

En contrast amb el darrer mandat, en què la mesa va ser ocupada per CiU, PSC i PP i en van quedar fora quatre grups parlamentaris (ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i SI), la que engega avui es preveu que serà més plural. Núria de Gispert (CiU) tornarà a ser presidenta del parlament, i amb tota probabilitat serà acompanyada per Anna Simó (ERC) com a vice-presidenta primera i Lluís Corominas (CiU) com a vice-president segon. Les quatre secretaries de la mesa, les ocuparan, si no hi ha res de nou, el socialista Miquel Iceta, Pere Calbó, del PP, Josep Rull, de CiU, i un membre del grup d’ICV-EUiA.

Mesa d’edat

A banda la mesa, la distribució dels partits a l’hemicicle també revelarà un canvi en la correlació de forces a Catalunya, atès que el 25 de novembre ERC va desbancar el PSC com a segon partit en escons. Tot i que es tracta d’una distribució provisional, al primer ple els republicans ocuparan els escons que sempre havia ocupat el PSC, els de la part esquerra del plenari, més pròxims a la bancada del govern.

La sessió constitutiva serà presidida per la diputada de més edat, Dolors Montserrat (PP), assistida pels dos diputats més joves de la cambra, José Antonio Coto (PP) i Marta Vilalta (ERC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any