Nits de Cultura combatives

  • Aquest vespre se celebra la Nit de la Cultura de l'Obra Cultural Balear a Manacor i la Nit de Santa Llúcia d'Omnium a Tarragona

VilaWeb
Redacció
14.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un any horrible. Així ha qualificat el president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, aquest 2012, en l’àmbit de la cultura, la llengua i el país. I n’ha recordat les accions del govern Bauzá contra el català a l’administració pública, al sistema educatiu i a la televisió de les Illes Balears. Aquestes envestides no deixaran de tenir resposta, una vegada més, aquest vespre durant la celebració de la Nit de la Cultura de l’OCB, entitat que ha fet cinquanta anys, i que se celebra a l’auditori de Manacor.

També aquest vespre, a Tarragona, Òmnium farà la tradicional Festa de les Lletres Catalanes, la Nit de Santa Llúcia, i se sabrà qui ha guanyat el premi Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia i el Mercè Rodoreda de contes i narracions, entre més. La vetllada també tindrà una forta càrrega reivindicativa, per la puixança sobiranista que viu el país, però també sobretot, com a reacció contra el projecte de llei educatiu presentat pel govern espanyol, que vol eliminar la immersió lingüística. La vetllada, doncs, reivindicarà la paraula com a eina d’expressió col·lectiva en la ‘cruïlla’ on es troba ara Catalunya.

La 62a edició de la Festa de les Lletres Catalanes es farà al nou Teatre de Tarragona acabat d’inaugurar. Es podrà seguir en directe per TV3 (la primera part) i íntegrament a la web de la Televisió de Catalunya.  L’espectacle d’enguany, presentat per l’actriu i poetessa Estel Solé i amb guió del dramaturg d’Albert Mestres, es basarà en l’imaginari col·lectiu català.

Un clam a favor dels drets lingüístics i de la identitat del nostre poble

Les localitats de la Nit de la Cultura de l’Obra Cultural Balear (OBC) s’han exhaurit i es preveu que serà la més multitudinària de la història. L’esdeveniment serà enregistrat per Televisió de Catalunya i retransmès en diferit el dia 6 de gener, a les 23.30 hores, pel Canal 33 i per TV3cat. IB3 se n’ha desentès totalment.

Com cada any, s’hi lliuraran els premis 31 de Desembre, amb què l’entitat premia gent, entitats i iniciatives que durant l’any han treballat en favor de la llengua, la cultura i el país. També s’hi commemoraran els 150 anys del naixement de mossèn Alcover i s’hi recordarà la fundació, fa 50 anys, de l’Obra Cultural Balear.

El parlament del president de l’OBC, Jaume Mateu, repassarà l’any que s’acaba, marcat pels retrocessos en matèria de llengua i cultura a causa de la política antimallorquina del govern Bauzá, però també d’esperança per la reacció ciutadana, que va omplir els carrers de Palma el 25 de març amb més de 50.000 manifestants que varen dir ‘Sí a la nostra llengua’.

Durant la gala actuaran Antònia Font i Obrint Pas, i l’actor Antoni Gomila interpretarà un fragment del seu monòleg ‘Acorar’, que té tant d’èxit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any