Govern, partits defensors de la immersió i Consell Escolar acorden d’aplicar unilateralment la LEC

  • CiU, ERC, ICV i CUP volen aplicar la LEC si s’aprova la llei Wert • El PSC hi expressa reserves

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits catalans favorables a la immersió lingüística a les escoles es van reunir ahir al Palau de la Generalitat a petició del president, Artur Mas, per pactar una resposta unitària a l’avantprojecte de llei del ministre Wert. De la reunió en van sortir dues conclusions bàsiques. La primera, aplicar únicament la llei d’educació catalana (LEC), perquè consideren que la llei Wert és, d’entrada, una invasió competencial. La segona, encomanar a la consellera d’Educació en funcions, Irene Rigau, que porti el mandat d’aquesta cimera a la pròxima reunió amb el ministre Wert.

Ho va explicar Oriol Pujol, en representació de CiU, el primer partit a comparèixer davant els mitjans de comunicació després de la cimera.

Els partits també van acordar d’estudiar la manera d’articular un sistema d’esmenes conjunt per a la tramitació al congrés de la llei Wert. ‘La cimera ens emplaça a fer una esmena profunda a la llei’, va dir Pujol, que va recordar que era una invasió claríssima de competències i un atac molt greu a la immersió i a la llengua. El conseller d’Agricultura en funcions, Josep Maria Pelegrí, també va voler remarcar que el govern espanyol feia una interpretació manipulada de les sentències del Tribunal Suprem.

ERC va celebrar el consens entre les forces polítiques representades a la reunió. Els republicans es van afegir a un acord que preveu d’esmenar conjuntament la reforma de la llei d’educació estatal al congrés espanyol i van destacar el compromís del govern de no acatar la llei en cas que s’acabi aprovant. El president d’ERC, Oriol Junqueras, va avançar què passaria a l’escola catalana si Catalunya continués formant part de l’estat espanyol: ‘Ho veiem molt clar mirant què fan al País Valencià i a les Illes Balears.’

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va decantar per cercar sistemes legals que permetin de fer prevaler l’aplicació de la llei d’educació de Catalunya (LEC) per sobre de la nova llei impulsada pel govern espanyol, i mantenir el model d’immersió lingüística. Navarro va dir que el PSC defensa el principi de legalitat perquè les lleis s’han d’acatar, però va afegir que s’havia de cercar qualsevol escletxa per fer prevaler la LEC. El cap del PSC també va expressar la voluntat d’incorporar el PSOE en la defensa unitària del model d’escola catalana a Madrid.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va reclamar a CiU que no acatés ni la llei Wert –si l’esborrany acaba essent aprovat– ni la resta de decrets espanyols que atempten contra la qualitat educativa. Entre aquests últims, Herrera va destacar l’augment del nombre d’alumnes per aula que el govern aplica seguint les exigències de l’estat. ‘Benvinguda, CiU, a no acatar la llei Wert, però avui acatem unes altres normes que atempten contra la qualitat educativa’, va lamentar. I va donar suport al compromís de presentar esmenes conjuntes contra la llei al congrés espanyol, però va demanar que no siguin solament sobre la llengua.

Quim Arrufat, diputat electe de la CUP, va explicar que havien decidit de presentar-se a la porta de Palau per dir que volien assistir a la reunió, tot i que no hi havien estat convocats. ‘Ens han presentat excuses, les hem acceptades i hem entrat. No volíem fer soroll, volíem ser a la reunió.’

‘Al Principat, la llei Wert és un atac a la línia de flotació de la principal victòria des de la transició, que és la immersió lingüística’, va dir. Va recordar els més de 100.000 alumnes que no poden estudiar en català al País Valencià i va dir que al sud i a les Illes plovia sobre mullat. Arrufat, que es va negar a respondre en espanyol en la compareixença de premsa, va anunciar que donaven ple suport a la proposta de resolució del Consell Escolar, i va fer una crida a participar en les mobilitzacions d’avui a València i Barcelona i de dissabte a Castelló de la Plana. Finalment, va instar el govern català a demanar al govern espanyol que s’abstingués de legislar sobre Catalunya mentre no es fes la consulta sobre la independència, per evitar més debats que poguessin suscitar ‘conflictes innecessaris’.

Rigau diu que la reunió li dóna més força enfront de Wert

Segons la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, la reunió d’ahir li dóna més força per anar demà a Madrid a dir al govern espanyol que l’esborrany de la LOMCE no hauria d’existir. Ahir Rigau va dir que sortia de la cimera amb un aval més ampli per defensar tant el model d’immersió lingüística com les competències de Catalunya per decidir el seu sistema educatiu. Durant la conferència de premsa, el Departament d’Ensenyament va rebre una tercera versió del text. Pendent d’un estudi més profund, Rigau el va refusar: ‘No canvia la filosofia de les anteriors.’

 

Informació relacionada:

Fermesa catalana contra Wert a Madrid

VÍDEO: Bosch a Wert: ‘No se us acudeixi de tocar els nostres nens’

VÍDEO: Coscubiela: ‘Sou uns talibans’

VÍDEO: Vallès: ‘Tindreu davant tot un poble’

VÍDEO: Duran: ‘La vostra actitud cultiva l’independentisme’

Editorial de Vicent Partal: L’oportunitat de Wert

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any