Iniciativa i la CUP també volen negociar amb CiU i ERC el referèndum

  • L'Associació de Municipis per la Independència no veu amb mals ulls la possibilitat de pactar una data secreta per al referèndum

VilaWeb
Redacció
12.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal, es va reunir ahir amb representants de la CUP i d’Iniciativa en la ronda de converses que l’AMI ha obert amb tots els partits per accelerar el camí cap a la independència. Tant la CUP com ICV-EUiA van aprofitar la reunió per demanar a CiU i a ERC que no intentessin monopolitzar l’exercici del dret de decidir i que les negociacions per marcar el procés cap al referèndum s’obrissin a la resta de partits polítics i també a la societat civil. Vila d’Abadal va dir que, sigui quina sigui la fórmula per a pactar el referèndum, no veu amb mals ulls la possibilitat que s’acabi pactant una data secretament. Segons el batlle de Vic, fer pública una notícia com aquesta ‘marcaria la ruta als contraris a la consulta’, és a dir, facilitaria l’oposició d’aquells que, com l’estat espanyol, volen evitar que s’acabi portant a terme. Vila d’Abadal sí que va expressar que calia que es fixés una data de manera interna i que la decidís el govern i els grups que li donin suport.

Tant Vila d’Abadal com David Fernàndez, de la CUP, van coincidir en la importància de convocar un referèndum durant aquesta legislatura. Per Fernàndez, Catalunya assistiria al ‘frau democràtic més gran’ si finalment no es fes un referèndum durant els anys vinents. També va demanar que a l’hora de plantejar el dret de decidir es pensi en els valencians i els balears.

El representant de la CUP va afegir que l’exercici del dret a l’autodeterminació no és monopoli d’una persona o d’una força política i que és la societat civil qui liderarà el procés cap a la llibertat dels Països Catalans.

En la reunió que es va fer just després, el diputat d’Iniciativa Jaume Bosch va reivindicar l’amplitud d’espectre que ha de tenir el dret de decidir. Va interpel·lar directament CiU i ERC per les negociacions de govern i els va reclamar que tot allò que tingui a veure amb l’autodeterminació i la convocatòria d’una consulta s’obri a la resta de partits i a les entitats socials, econòmiques i sindicals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any