El Síndic demana una moratòria immediata de l’ús de les bales de goma

  • Ribó diu que cal revisar la formació dels agents i establir un protocol clar sobre l'ús d'aquests projectius

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.12.2012 - 14:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al Departament d’Interior la moratòria immediata de l’ús de bales de goma i que aquesta es mantingui fins que el govern lliuri al parlament l’informe dels mossos d’esquadra sobre l’ús d’aquests projectils. Ribó ha presentat l’actuació d’ofici que va obrir després de rebre quatre queixes de persones que han perdut un ull a conseqüència de l’impacte d’aquestes pilotes. Ribó considera que cal revisar la formació dels agents que fan ús d’aquests projectils i el procediment d’ús per establir els passos clars a seguir abans que es llancin.

Ribó va obrir l’abril del 2011 una actuació d’ofici per estudiar l’ús que feien els mossos d’esquadra de les bales de goma. Ho feia arran de les queixes rebudes per Justícia i Pau, l’associació Stop Bales de Goma i un ciutadà pare d’un noi que va perdre un ull suposadament per l’impacte d’un d’aquests projectils. En aquest temps, Ribó ha rebut quatre queixes similars.

Després de veure imatges, rebre informació del Departament d’Interior, visitar el complex Egara i assistir una demostració de l’ús de bales de goma, i reunir-se amb l’equip directiu del cos policíac, el Síndic conclou que és necessària una moratòria immediata de l’ús de les bales de goma fins que el parlament no rebi l’estudi que va demanar al govern sobre l’ús d’aquests projectils i es pugui debatre entre totes les forces parlamentàries. Ha puntualitzat, però, que demana la moratòria exclusivament de les bales de goma i no dels nous projectils dels llançadors GL-06, perquè no havien estat objecte de l’estudi.

Rafael Ribó recorda que encara no existeix cap estudi que faci una anàlisi global i de dret comparat sobre l’ús de les bales de goma, i per això ha demanat que s’elabori. Ha afegit que, tot i que les bales de goma són considerades les ‘armes menys letals’, hi ha testimonis i documentació científica que certifiquen que aquests projectils poden causar ‘danys irreparables i fins i tot la mort’.

També recorda que, tot i que hi hagi un protocol sobre el seu ús (que estableix, per exemple, que la distància mínima per llançar-los ha de ser de 50 metres), hi ha situacions on és ‘impossible’ garantir aquesta distància i la direcció del tret, i que això deriva en usos ‘erronis’ que poden causar danys en les persones.

En l’informe tramès a Interior, Ribó estableix com a principals reclamacions que s’insisteixi en la necessitat de preveure i concretar les funcions de les unitats de mediació en el procediment de treball de les unitats d’antiavalots; que s’estudiï la possibilitat d’establir més efectius policíacs per actuar en problemes d’ordre públic, per tal d’evitar de fer serbir les bales de goma; que es revisi el procediment de treball de tal manera que s’estableixi un ordre clar sobre l’actuació dels agents abans dels llançaments, s’especifiqui el número de salves que han de sonar, que hi hagi una previsió perquè cada unitat antiavalot vagi acompanyada d’una ambulància per si hi ha ferits i que incorpori  medicació.

A més, demana que es revisi la formació dels agents que poden fer ús de les bales de goma, perquè ha constatat que l’ús ‘desproporcionat de la força’ que hi va haver, per exemple, durant el desallotjament de la plaça de Catalunya l’any passat, s’explica en part per una manca de formació.

Identificació visible

Tot i que no ha estat motiu d’aquesta actuació d’ofici, el Síndic també ha insistit en la necessitat que tots els agents policíacs portin visible el número d’identificació de cada agent. Diu que en aquest terreny hi ha hagut molts avenços, però que la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra encara no la porta visible. En aquest sentit, ha asseverat que continuarà insistit per aconseguir-ho.

Ribó no ha volgut entrar a valorar el cas d’Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general del passat 14 de novembre, però ha explicat que havia demanat a Interior que li trametés la nova informació de què disposi.

Ha suggerit que s’estudiïn els sistemes que es fan servir en altres estats, com els gasos lacrimògens a França i Portugal o els canons d’aigua a Alemanya. Ha demanat que aquest no sigui un debat sobre ‘pilotes de goma si o no’ sinó que es tracti la qüestió en el seu conjunt.

Informació relacionada:

Els mossos admeten que van disparar projectils a la zona on Ester Quintana va perdre un ull

La dona que va perdre un ull als aldarulls del 14-N es querella contra els mossos

Els incidents del 14-N tornen a posar damunt la taula el debat sobre les bales de goma

Concentració contra les bales de goma al Departament d’Interior a Barcelona

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any