Notícies

Dijous  06.12.2012  21:06

El Brasil acomiada Oscar Niemeyer com un heroi

La vetlla es fa a Brasilia, la ciutat que ell va pensar i definir com a capital del país

Men?ame
 

El Brasil acomiada amb els màxims honors Oscar Niemeyer, l'arquitecte i intel·lectual que va crear la capital del país, es va oposar a la dictadura i al capitalisme i va ser amic de músics, pintors, polítics i escriptors d’arreu. El cos va ser vetllat al palau de Planalto, una de les seves grans obres, residència oficial de la presidenta de la república. Dilma Rousseff el va rebre a l'entrada del palau amb els honors reservats a les màximes autoritats, malgrat que ell sempre havia refusat honors i distincions. De fet, Niemeyer ha estat el tercer de rebre l’honor de ser vetllat al palau presidencial.

L'arquitecte brasiler Oscar Niemeyer es morí ahir a 104 anys. Considerat el pare de l'arquitectura brasilera, la seva gran obra és la capital del país sud-americà, Brasília, que va dissenyar amb l'urbanista Lucio Costa. Ha estat un referent mundial en aquest camp, i ha deixat uns edificis caracteritzats per corbes que remeten a una era espacial.

D'obres seves, també es destaquen la seu de la secretaria general de les Nacions Unides a Nova York, la del Partit Comunista francès a París, i la catedral catòlica de Brasília. El 1988 va guanyar el premi Pritzker, el Nobel de l'arquitectura. Niemeyer deixa unes 600 obres per tot el món, moltes cedides de franc.  

 

Alguns blocaires de +VilaWeb s'han fet ressò de la notícia:

Oscar Niemeyer, Rio de Janeiro 1907-2012, escriu Roser Giner a 'Chào ông Viêt Nam'

Oscar Niemeyer: Fins sempre, mestre!, al bloc 'Notícies from Nowhere' de Josep Blesa.

Oscar Niemeyer, molt més que un arquitecte, al bloc Terra i Llibertat

Oscar Niemeyer, forma i funció al bloc Francesc, però què dius!