La Generalitat respon a Wert amb una prova d’accés a la universitat que inclourà el català

  • Torna a deixar plantat el ministre d'Educació espanyol • La comunitat educativa convoca mobilitzacions en defensa de la immersió

VilaWeb
Redacció
06.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les conseqüències de l’esborrany de llei d’educació del ministre Wert han encès la comunitat educativa, les entitats de defensa de la immersió i la Generalitat. Ahir el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, no va assistir a la conferència general de política universitària espanyola en senyal de rebuig a l’avantprojecte, que considera que és ‘una agressió directa’ al català i a les competències de la Generalitat. A més, anuncià que si s’aprovava la llei crearia una prova comuna d’accés a les universitats catalanes que inclogués el català, aprofitant que la reforma obre la porta a les universitats perquè facin un examen propi.

Si abans-d’ahir la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va abandonar la conferència sectorial d’educació, ahir Castellà no s’hi va ni presentar. Ho va decidir després de constatar que Wert no havia complert el compromís, adquirit fa un mes, de revisar l’avantprojecte de la nova llei tenint en compte les competències de l’estatut, ans havia presentat un esborrany ‘més reglamentista i restrictiu’.

Rigau va afirmar ahir que Wert havia inclòs la ‘problemàtica’ de la llengua en l’avantprojecte de la nova llei per ‘prepotència ministerial’, perquè se sentia ‘investit d’una autoritat per sobre l’estatut i la tradició pedagògica’. Per la consellera d’Ensenyament, allò que molesta Wert és ‘el model d’èxit de l’escola catalana’ i per això vol liquidar el que ell anomena una ‘fàbrica d’independentistes’.

Castellà considera que el text de Wert ‘destrueix el sistema propi català d’accés a les universitats’ i, per tant, és una agressió a les competències de Catalunya. Segons ell, que el català deixi de ser troncal pot permetre que la revàlida sigui ‘la prova d’accés a la universitat’. Per tant, pot passar que un estudiant accedeixi al nostre sistema universitari sense haver aprovat mai cap prova de català.

Per encarar-ho, Castellà convocarà un consell interuniversitari extraordinari en què proposarà als rectors de fer una prova comuna de les universitats catalanes abans d’admetre els estudiants –una competència que ja poden exercir les universitats– i incloure-hi el català. Castellà destaca que en algunes reunions prèvies els rectors ja havien mostrat preocupació per la ‘indefensió’ amb què deixa els estudiants aquest projecte de llei, i proposaven una prova comuna per poder-hi respondre, que ara hauria d’incorporar el català.

Reunió a la Comissió Europea

Paral·lelament, CiU, ERC, PSC i ICV van demanar ahir una reunió amb la Comissió Europea per denunciar ‘l’assetjament del govern espanyol’ al model d’escola en català.

En una carta, tots els eurodiputats catalans excepte els del PP van proposar una trobada amb la comissària encarregada de Multilingüisme, Androulla Vasiliou, per manifestar-li personalment la seva oposició a la proposta de llei, que consideren ‘un atac frontal a la unitat civil del poble català’.

A més, els eurodiputats van presentar una pregunta escrita a la CE per saber si les directrius europees podrien evitar casos com el que promou Wert.

Concentracions contra la #wertgonya

La plataforma d’entitats en defensa de la immersió lingüística, Somescola, ha convocat una concentració a favor del model d’escola catalana en llengua i continguts. Es farà dilluns, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans, a dos quarts de set del vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Pel que fa a la concentració prevista per a aquest dijous al migdia, Escola en català ha decidit desconvocar-la i traslladar-la a dilluns, coincidint amb la de Somescola.

A més, les entitats que conformen Somescola insten tots els centres docents a penjar en un lloc visible pancartes amb el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’ i a fer un breu acte reivindicatiu amb tota la comunitat educativa dilluns mateix a la sortida de l’escola.

Una de les entitats que formen Somescola, Òmnium Cultural, ha denunciat des de Brussel·les ‘l’agressió’ del govern espanyol contra l’escola catalana. La presidenta de l’entitat, Muriel Casals, ha definit la proposta del ministre Wert com un ‘maltractament doble’ contra Catalunya, pel contingut i per la forma, i ha assegurat que a la capital europea alguns dels seus interlocutors ho han trobat ‘difícil de creure’.

Fins i tot el Barça s’ha manifestat en defensa de la llengua i el model d’immersió lingüística, i ha reivindicat ‘de manera enèrgica la llengua i el model d’immersió lingüística vigent a Catalunya els darrers 34 anys’. El FC Barcelona considera que la llengua, com el club, ‘és un element d’integració que permet d’identificar-se amb el país, al marge de procedències i sensibilitats’.

 

Més informació: Wert ja va anunciar el 2010 a la FAES la reforma educativa

ACPV diu que l’avantprojecte de Wert ‘atempta contra la identitat valenciana’

Puyol, repiulat vuit mil vegades contra #wertgonya

Com ataca Wert la immersió lingüística?

El sector educatiu reacciona amb indignació a l’atac de Wert

Escola Valenciana insta a recuperar l’esperit de consens de les Normes de Castelló enfront de la llei Wert

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any