Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  06.12.2012  06:00

El vot dels residents a l'estranger, encara més sobiranista

Les dificultats per a votar fan baixar molt la participació · En condicions normals, hauria alterat el resultat, en favor de CiU i ERC

Men?ame
 

El resultat de la votació del catalans residents a l'estranger hauria canviat el resultat, amb més escons a favor de les forces sobiranistes, però els entrebancs a l’hora de votar van acabar derivant en una participació molt baixa. Ho explica un informe elaborat per la Federació Internacional d'Entitats Catalanes.

Segons aquest document, només van poder ser comptabilitzats 9.538 vots vàlids. Això és (incloent-hi els nuls) una participació del 6,74% del total de 156.976 catalans inscrits al cens electoral de residents a l’exterior amb dret de vot. La participació és molt superior a la d'eleccions recents anteriors (com les basques o les gallegues) i demostra l'interès que havien despertat aquests comicis. Però és molt baixa en comparació amb les eleccions catalanes anteriors. Per exemple, el 2008 va votar un 20% d’aquest cens.

La federació considera que amb la nova normativa s'ha dificultat el vot exterior i recorda que hi ha comunitats senceres, com és ara als Estats Units, que no van rebre cap informació sobre les eleccions i que no pogueren votar.

Aquest fet pren rellevància quan s’analitzen els resultats. Tant CiU com ERC tenen mitjanes de vot superiors entre els electors estrangers –quatre punts més per a CiU i dos punts més per a ERC–. En canvi, PSC, PP i Ciutadans tenen percentatges més baixos. Una participació alta, doncs, hauria alterat el repartiment dels escons. Segons el càlcul fet per la federació amb una participació semblant a la del vot dins el país, CiU hauria guanyat uns quants escons, que haurien perdut Ciutadans i el PSC.