Transparency International exigeix més fermesa als governs contra la xacra de la corrupció

  • L'índex de percepció de la corrupció mundial del 2012 destaca el resultat insatisfactori d'alguns països de l'eurozona més afectats per la crisi

VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 09:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació Tranparency International (TI) publica anualment, des del 1995, un índex de percepció de la corrupció al món. Ara acaba de presentar-ne la llista del 2012, on dos terços dels 176 països que hi apareixen han obtingut una puntuació inferior a 50 en una escala de 0 (percepció d’alts nivells de corrupció) a 100 (percepció baixa). Un indicador, diu, ‘que les institucions públiques han d’augmentar la seva transparència i que els funcionaris en càrrecs de poder han de retre comptes de manera més rigorosa’.

A l’índex de percepció de la corrupció del 2012, Dinamarca, Finlàndia i Nova Zelanda comparteixen el primer lloc de la classificació, amb una puntuació de 90, gràcies a ‘sòlids sistemes d’accés a la informació i normes que regulen la conducta dels qui ocupen càrrecs públics’. A l’altre cap de la llista repeteixen l’Afganistan, Corea del Nord i Somàlia, uns països on segons TI hi ha manca d’institucions públiques eficaces i de dirigents que retin comptes de la seva actuació.

A l’informe del 2012, TI destaca que l’any passat van caure alguns règims i dirigents corruptes a causa de la pressió popular, però alerta que ‘ara que la situació comença a calmar-se, resulta evident que en molts d’aquests països el suborn, l’abús de poder i els acords secrets continuen ben presents’. Així, en molts estats on els ciutadans van exigir als dirigents de posar fre a la corrupció, des de l’Orient Mitjà fins l’Àsia i Europa, diu TI, s’ha vist com s’estancava la seva posició a l’índex de percepció de la corrupció, o s’ha registrat un retrocés. ‘Després d’un any en què l’atenció s’ha centrat en la corrupció, esperem que els governs adoptin una posició més ferma contra l’abús de poder’, expressa l’associació en aquest comunicat.

Un altre aspecte destacable de l’índex d’enguany és que entre els estats amb resultats insatisfactoris hi ha els països de l’eurozona que s’han vist afectats de manera més greu per la crisi econòmica i financera, especialment Itàlia (baixa tres posicions) i Grècia (catorze).

El Datablog del diari The Guardian ha preparat un mapa de l’índex d’enguany i una llista on es comparen els resultats del 2012 amb els del 2011 i 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any