Wert nega que vagi contra la immersió

  • Però admet que introdueix mecanismes perquè el castellà pugui ser llengua vehicular · Retreu a Rigau que hagi abandonat la sectorial d'Educació

VilaWeb
ACN
04.12.2012 - 21:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, ha negat que la reforma que impulsa sigui un atac contra la immersió lingüística ni envaeixi les competències de la Generalitat, però sí que ha admès que introdueix mecanismes perquè es compleixin les sentències que estableixen que el castellà pugui ser llengua vehicular a Catalunya. Wert ha acusat la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, d’haver utilitzat la qüestió com a ‘arma política’ i li ha retret que hagi abandonat la sectorial d’Educació sense haver escoltat la resta de consellers.

l ministre ha comparegut en roda de premsa després de la sectorial per dir que és “radicalment fals” que el seu ministeri actuï contra la immersió. “Nosaltres no estem envaint la competència educativa de Catalunya”, ha dit, i “si una comunitat creu que s’han envaït les seves competències el que ha de fer és no abandonar la conferència sectorial i acudir al Tribunal Constitucional”. 

Ha afirmat que la reforma que impulsa no “canvia el model” de la immersió, que de fet ha admès que compta amb l’aval del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem, però sí que introdueix formules fer complir les sentències d’aquestst dos tribunals que diuen que cal “guardar un espai raonable per al mandat de l’article 3 de la Constitució que diu que el castellà és la llengua oficial de l’Estat i que tots els espanyols tenen el deure de conèixer i el dret d’utilitzar-la”. 

I és que segons Wert, el que el ministeri planteja “no és un quota obligatòria que suposi disminuir el pes del català” ni “menystenir la importància curricular ni de cap altre tipus del català”. A més, ha afirmat, la pròpia reforma estipula que que les administracions podran donar un tractament diferencial respecte al castellà “en un terme raonable, però això mai pot suposar l’exclusió a la pràctica del castellà o la seva reclusió a un requisit nominal”.  

Escoles privades pagades per la Generalitat 

El ministre també ha defensat el punt del projecte que estipula que la Generalitat s’haurà de fer càrrec de les despeses d’escolarització d’aquells alumnes que vulguin estudiar en castellà com a llengua vehicular i no ho trobin a la pública o a la concertada. El que es vol, ha afirmat, és “evitar que aquest dret quedi en una mera declaració” i aquesta obligació s’activarà quan la família “acrediti” que no existeix una plaça en aquestes condicions al seu entorn. 

A més, ha acusat la consellera d’haver utilitzat la qüestió com a eina política i ha assegurat que la resta de consellers s’han molestat quan ha abandonat la sala perquè “de la mateixa manera que ells han escoltat els arguments de la representant de Catalunya, la representant de Catalunya no ha escoltat”.  

De fet, Wert ha afirmat que hi ha hagut “un consens molt majoritari” a favor de les modificacions del projecte respecte al del 29 d’octubre han “millorat substancialment” el projecte. Segons Wert, 12 comunitats (les del PP) han manifestat una opinió positiva, mentre que 4 han “discrepat” i Catalunya ha “abandonat la sessió per motius amb els què no vull entrar en aquest moment”. 

El projecte es tornarà a debatre a la sectorial d’Educació el dia 19 de desembre. Segons el ministre, la nova data s’estableix en resposta a les comunitats que “han manifestat el desig que s’obrís un breu termini” per “acabar de polir aquells aspectes que les comunitats consideren millorables”, fet que el Ministeri ha acceptat perquè ho considera “raonable”.

 

[OPINIÓ] Salvador Cardús: ‘No en tenen prou amb humiliar-nos; volen dividir-nos per raó de llengua’

Més informació: El Wall Street Journal presenta Bono, Wert i Blanco com a exemples de mediocritat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any