Manual de amor guanya el Gran Premi Julius Ciutat de Vic

  • El tema obligatori de l’edició del 2013 serà El Conte de Nadal, de Charles Dickens

VilaWeb
Redacció
03.12.2012 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Festival de Curtmetratges Julius ha tancat aquest diumenge amb l’entrega de premis la seva desena edició, dedicada enguany a La Dimensió Desconeguda. Una edició marcada per l’augment considerable de participants –el doble- i per la diversificació de la procedència dels curts a concurs, amb més del 50% provinent de fora de la comarca d’Osona.

Precisament alguns d’aquests participants d’altres punts de Catalunya han destacat del Julius la bona organització i professionalitat del certamen. Els guanyadors, els barcelonins Eric Monteagudo i Orió Peñalver, han agraït també la proximitat amb el públic que ofereix el festival. Asseguren que al Julius els seus treballs s’han acostat com mai a la gent.

En l’entrega de premis també hi ha hagut, coincidint amb els 10 anys del Julius, una sorpresa. El mestre de cerimònies, Julius Groucho Marx, ha anunciat un nou guardó que a partir d’ara se sumarà als ja existents. Es tracta del Premi Honorífic “Xesco Jiménez”, que destaca una trajectòria vinculada al certamen i que no compta amb dotació econòmica.

I abans del brindis i el piscolabis, s’ha desvelat quin serà el tema sobre el qual girarà la pròxima edició. Concursants, públic, jurat i organització han acordat que els curtmetratges de l’any que ve s’inspirin en El Conte de Nadal de Charles Dickens. Aquesta era una proposta llançada fa uns anys per un dels clàssics del Julius i Cineclub Vic, Aniset Altés, i que sempre sonava com a possible candidata. Atès que l’edició de l’any que ve se celebrarà just abans de les festes de Nadal, entre el 10 i el 15 de desembre, s’ha considerat que era molt adqequat.

I abans de passar al repàs del palmarès, un apunt sobre assistència. Una vegada més el Julius ha atret una munió de gent. Unes 1.500 persones van omplir, fins i tot de peu dret en algunes, les sessions de projecció dels curts. La resta d’activitats –inauguració de l’exposició de cartells, sessió especial de Cineclub i la masterclass- han congregat unes 500 persones més.

Palmarès

El Jurat ha decidit atorgar el Gran Premi Julius Ciutat de Vic al millor curtmetratge a Manual de Amor, dels directors Eric Monteagudo i Orió Peñalver, per ser una versió fidel al format i esperit de La Dimensió Desconeguda i per la qualitat dels seus acabats tècnics.

El guanyador del Premi Bis-B al segon millor curtmetratge és l’obra titulada La Màgica, dirigida per Joanot Cortès per la seva singularitat a l’hora de jugar de forma ambigüa entre la realitat i la ficció, així com per la personalitat de la seva música.

El Premi Orson Welles per la qualitat tècnica ha estat pel curtmetratge Balisa, del director Àlex S. Roca. El Jurat ha valorat l’encert dels seus efectes visuals, malgrat un pressupost limitat.

Per la convicción en tots els registres del seu personatge, el guanyador del Premi Jaume Esteve a la millor interpretació ha estat l’actriu protagonista del curtmetratge La caixa, Laura Pujolàs.

I el premi del públic, el Pitet de Baba, després de fer l’escrutini entre totes les butlletes vàlides, un total de 792, és per a Habitació 201, del director Eduard Cunill, amb 87 vots. En segon lloc, amb 66 vots, ha quedat Balisa, dirigida per Àlex S. Roca. Finalment, Au, de la directora Cristina Jordà, ha ocupat la tercera posició amb 61 vots.

El Jurat del Premi Miquel Porter i Moix, que atorguen els cineclubs catalans, ha decidit donar ex-aequo el premi a Manual de Amor, dels directors Eric Monteagudo i Orió Peñalver, i Habitació 201, del director Eduard Cunill. Del primer curt en destaca la seva fidelitat a la sèrie original, combinant la crítica i la ironia amb una excel·lent recreació de l’època dins d’un guió i una posada en escena molt acurada. De l’altre, que segueix l’esperit de la sèrie mitjançant una història inquietant que utilitza una animación senzilla, però efectiva.

Els pòster del curt Au, de l’autor Givet Ramon i Esteve Guerrero ha guanyat el Premi Pòster Sert o no Sert.

I el primer Premi Honorífic “Xesco Jiménez” ha estat per un emocionat Esteve Sunyol, per haver participat en totes les edicions del Julius i ser fidel a la resta d’activitats que es fan en motiu del certamen. També per estar disposat a col·laborar amb l’organització en el que faci falta, com per exemple sent el protagonista de l’espot d’aquest any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any