Gay de Liébana: ‘Aquest és un país de xoriços’

  • El vídeo d'un encesa intervenció de l'economista català a Elx té un gran impacte a la xarxa

VilaWeb
Redacció
01.12.2012 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Aquest és un país de xoriços, i la gent ha de dir prou’. Així de contundent s’expressava l’economista Josep M. Gay de Liébana, en una taula de debat a Elx en unes ‘Jornades tributàries’. La intervenció fou fa dos mesos, però la contundència de la seva exposició ha fet que el vídeo hagi tingut un gran impacte en la xarxa i que a YouTube hagi superat de llarg els dos milions de visites.

‘No es poden exigir tipus impositius del 56% quan una bona part dels que els recapten són uns grans xoriços. I el poble ha de dir prou. I el poble no ho diu’, es queixa Gay de Liébana.

Es queixa de la ineptitud del govern espanyol: ‘Tenim un ministre d’economia que és un geni. Quan va apujar l’IVA el ministre De Guindos va dir no hi ha cap problema, perquè les empreses aquest increment de l’IVA l’absorbiran amb càrrec als seus marges. Conclusió: el ministre d’Economia fa molts anys que no ha vist cap compte de resultats de cap empresa espanyola. Si n’hagués vist un, hauria vist que ni Mercadona ha pogut absorbir l’increment de l’IVA i que les pimes no tenen marge per absorbir aquest augment de l’IVA’.

I continua: ‘Si vols que l’economia funcioni has de treure els sis milions de desocupats de la desocupació. I si un govern que té la majoria absoluta no ho fa és que és un inepte. I si el senyor Rajoy no ho fa és que és un inepte. Hi ha ineptitud perquè les organitzacions empresarials estan subvencionades i no són independents. I els sindicats no són independents’.

Avisa que ‘la gent desocupada de més de 45 anys no tornarà a treballar més. I en el mes d’agost es carreguen al bonificiació del 45% per als majors de 45 anys en el règim de la seguretat social, propiciant els futurs acomiadaments.’

I rebla: ‘Jo me n’aniré, perquè en un país que no té capacitat de reacció ni sentit de la revolució anirem veient com desapareixen les empreses, que pugen els impostos, que puja l’IVA’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any