La Generalitat Valenciana considera que la dimissió de Vela ‘l’honora’

  • Vela deixa el càrrec per una suposada filtració a Blasco i declararà el 12 de desembre com a encausat

VilaWeb
Redacció
30.11.2012 - 16:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat Valenciana considera que la dimissió del conseller d’Hisenda, José Manuel Vela ‘l’honora’. Així ho ha dit el vice-president de l’executiu, José Císcar, poc després de l’anunci de Vela, que ha dimitat a causa de la presumpta filtració d’un informe judicial a l’ex-conseller i diputat del PP Rafael Blasco, encausat en l’anomenat cas Cooperació, que investiga un possible desviament de fons dels ajuts al tercer món.

Vela ha tornat a insistir que la filtració és ‘rotundament falsa’ i ha afegit que deixa el càrrec a causa de la pressió mediàtica i per no perjudicar la seva tasca de conseller i la resta de membres del Consell. Ha explicat que la decisió ha estat personal i que l’ha adoptada avui al matí. Segons que ha dit, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ‘l’ha entès perfectament’.

‘Des del 20 de novembre passat he estat suportant una sèrie d’acusacions falses i insídies que m’atribueixen haver filtrat suposadament un informe de l’Interventor General al diputat Rafael Blasco.’ ‘És rotundament fals’, ha assegurat Vela. ‘Des d’aquella data, la pressió mediàtica m’ha fet reflexionar sobre la conveniència o no de continuar al càrrec’, ha afegit.

‘Ha anteposat la persona al càrrec’, ha dit Císcar, que ha anunciat que serà ell mateix qui assumeixi de manera temporal la cartera de Vela. Preguntat sobre si la dimissió de Vela rebaixa la línia vermella que el president Fabra marca per als casos de corrupció, ha sostingut que aquesta línia es troba en la imputació i que l’ex-conseller d’Hisenda encara no ho està. Sobre si aquesta dimissió podria servir d’exemple a altra càrrecs i diputats encausats en presumptes casos de corrupció, ha dit que l’acta de diputat o regidor és ‘personal’ i que correspon a decisions personals abandonar-la o no.

Alguns mitjans valencians havien publicat fotografies on s’apreciava que el conseller d’Hisenda lliurava un document al diputat del PP, Rafael Blasco, durant el ple de les Corts el 20 de novembre. Aquest document podria ser un informe de la intervenció de la Generalitat requerit pel jutge, cosa per la qual Vela podria haver incorregut en un delicte de revelació de secrets i informació. 

La jutgessa que investiga el cas Cooperació va traslladar al fiscal la informació per determinar si escau alguna responsabilitat penal. En paral·lel, el president Fabra va anunciar que l’executiu obriria una investigació interna. El Tribunal Superior de Justícia valencià va admetre a tràmit ahir la denúncia de la fiscalia per a investigar els fets.

Vela, encausat per la filtració

Paral·lelament a la dimissió, el jutge José Flors, encarregat d’instruir la denúncia interposada per la fiscalia relativa a la presumpta filtració, ha cridat a declarar el ja ex-conseller d’Hisenda i l’interventor de la Generalitat, Salvador Hernández García, en qualitat d’encausats, el 12 de desembre vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any