Artur Mas: ‘Això pot sortir bé’

  • Diu que el dret de decidir surt reforçat d'aquestes eleccions' · 'La fórmula ideal seria un govern de coalició, però sembla que no serà possible' · Assenyala que ERC comparteix els dos grans objectius de l'agenda catalana i que caldrà veure si el PSC defensa clarament l'autodeterminació

VilaWeb
Redacció
30.11.2012 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha comparegut per valorar els resultats electorals del 25 de novembre, uns resultats que demostren, ha dit, l’aposta ‘clara, rotunda i transversal a favor del dret de decidir’, i que ‘els governs se’n poden sortir aplicant polítiques d’austeritat’. Per Mas, el dret de decidir ha sortit reforçat de les eleccions perquè ‘tots els diputats de CiU són ara clarament favorables del dret de decidir; no necesàrament de l’estat propi –d’això en parlarem més endavant–, però sí el dret de decidir.’

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l’última versió, només us requerirà uns instants.

El mandat rebut és que el procés l’ha d’encapçalar CiU ‘amb suports permanents’. I per fer-ho, Mas espera ‘arribar a acords amb ERC i també amb el PSC’. De fet, després de la reunió amb Oriol Junqueras, Mas ha dit avui que la receptivitat que va trobar-hi li permet dir ara ‘que això pot sortir bé’.

‘Programa conjunt i confiança mútua’

Ha recordat que ERC comparteix els dos objectius que hi ha actulament a l’agenda catalana: d’una banda, la superació de la crisi i la consolidació de l’estat de benestar, i d’una altra, el dret de decidir i l’exercici del dret a l’autodeterminació. Sobre el PSC, diu que caldrà veure ‘fins a quin punt pot compartir aquests dos objectius’.

La fórmula idea seria un govern de coalició, ha declarat Artur Mas, si bé ha admès que aquesta fórmula no sembla que sigui possible: ‘Aleshores, caldrà treballar en una fórmula de màxima estabilitat’. Això es tradueix en un ‘programa conjunt, que vol dir que tothom que hi sigui, hi faci aportacions i algunes renúncies, i que hi hagi també confiança mútua’.

En relació a possibles pactes amb ERC i el PSC, Mas ha dit que, si hagués de prendre decisions en funció d’experiències d’anys anterior, no en prendria cap: ‘Si l’experiència serveix com a expericiènecia i no com a tenalla, serveix per anar cap endavant. I el marge de maniobra és el que és, i és possible, però no n’hi ha més’.

Ara s’obren unes negociacions que es preveuen que durin setmanes, més que no dies, per pensar i establir l’estructura del nou govern.

‘Junqueras no va parlar de cap data per al referèndum’

Sobre la proposta d’ERC de fer el referèndum el setembre del 2013, Mas ha explicat que en la reunió Junqueras no va fer referència a aquesta data. ‘Una altra cosa és que en una declaració es pugui dir, no sé si ho posaran damunt la taula. Però no es va parlar ni d’un any concret ni d’un mes concret. Sí que el compromís és de fer-lo en la pròxima legislatura. Ja anem més de pressa del que va dir el parlament fa tres mesos. I una cosa és anar de pressa i una altra cosa és anar de qualsevol manera’.

‘L’espanyolisme més dur és minoritari’

També ha fet referència als resultats electorals de PP i C’s: ‘Els resultats de l’espanyolisme més dur són minoritaris. La suma del PP i C’s representa el que representa quan vota la immensa majoria de catalans, amb un 70%. Són 28 diputats. Suposo que ho sabran llegir’.

Informació relacionada:

Les respostes de Mas a set preguntes clau sobre el futur govern

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any