Mas i Junqueras comencen a explorar un acord de legislatura

  • El president d'ERC li comunica que no entraran al govern, però li ofereix pactar la investidura, el pressupost, la projecció internacional i el referèndum

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
28.11.2012 - 19:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La negociació entre CiU i ERC per arribar a un acord que garanteixi la governabilitat a Catalunya la pròxima legislatura i que porti a la celebració d’un referèndum sobre la independència en els pròxims quatre anys ja ha començat. Avui Artur Mas i Oriol Junqueras han dinat a Palau i en un ambient de cordialitat han intercanviat parers: Mas vol que els republicans entrin al govern, i el president d’ERC li ha comunicat que no ho faran, però que garantiran l’estabilitat en temes clau: la investidura, el pressupost, l’acció exterior i el referèndum.

Els republicans no volen entrar al govern i ofereixen garantir la governabilitat de CiU des de fora amb el compromís de no deixar caure el govern. Junqueras diu que està convençut que interpreta correctament la voluntat de les urnes, segons que ha declarat avui al vespre a Catalunya Ràdio. ERC posa com a condició no afluixar en la consulta sobre la independència i suavitzar les retallades.

Els republicans són conscients que, per més que no entrin a formar part d’un govern de coalició, si volen donar estabilitat al govern de CiU hauran d’assumir que caldrà tirar endavant més retallades. Ahir mateix el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, va avisar que l’any 2013 caldria retallar tant com el 2011 i el 2012. Però ERC vol que l’austeritat es suavitzi, i que hi hagi alguns canvis en política fiscal, com ja han vingut demanant, amb mesures, per exemple, com la retirada de l’euro per recepta, o la recuperació de l’impost de successions en el tram de les rendes més altes.

Avui, doncs, Mas i Junqueras han donat per començada la negociació, i han posat les cartes damunt la taula. I, segons fonts pròximes a les converses, s’han emplaçat a intensificar la negociació, amb la participació d’un equip d’economistes que estudiï les qüestions relatives al pressupost i un equip de jurists que analitzi els passos a fer per consultar el poble de Catalunya sobre la independència.

 

Més informació: Joan Tardà: ‘Duran i Lleida s’acosta al sabotatge’

ANC, AMI i Òmnium demanen un ‘govern fort’ per fer el referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any