Palestina demana de ser estat observador a l’ONU

  • És previsible que reïxi la petició del president palestí, Mahmud Abbàs

VilaWeb
Redacció
29.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs, demanarà avui a l’assemblea general de les Nacions Unides que s’atorgui al seu país la condició d’estat observador permanent, com el Vaticà. Ara fa un any de la petició no reeixida de convertir Palestina en un estat de ple dret de l’ONU, que es va encallar al consell de seguretat.

El 1975, l’ONU va proposar a l’Organització d’Alliberament de Palestina (OAP) d’esdevenir ‘l’únic representant legítim del poble palestí’ i li va atorgar l’estatus d’entitat observadora permanent a l’assemblea general: Palestina no era reconeguda com a estat de l’ONU, però hi obtenia representació, a més del dret de participar en les sessions de l’assemblea general i de consultar-ne la documentació.

Avui, amb la petició d’Abbàs a l’assemblea general, Palestina vol elevar el seu estatus dins l’organisme internacional i passar de ser una mera entitat observadora a un estat observador. Tampoc no hi fóra un membre de ple dret, però sí que obtindria el reconeixement com a estat i, per tant, podria recórrer a la justícia del Tribunal Penal Internacional.

Aquest estatus d’observador permanent a l’ONU fou creat el 1945 a petició de Suïssa i, amb els anys, el van obtenir països com ara Àustria, Finlàndia, Itàlia i el Japó, abans d’esdevenir membres de ple dret de les Nacions Unides. Actualment solament el Vaticà disposa d’aquesta condició.

Per a esdevenir estat de ple dret de l’ONU cal l’aval de nou membres del consell de seguretat –que en té quinze– i cap vet dels cinc estats permanents (els EUA, França, la Gran Bretanya, Rússia i la Xina). En canvi, perquè Palestina es converteixi en estat observador permanent el procediment és més senzill: només ha d’obtenir una majoria simple dels 193 estats membres a l’assemblea general. Actualment, 130 d’aquests països ja han reconegut formalment Palestina (mapa).

 

Notícies relacionades:

La petició de reconèixer l’estat de Palestina arriba al Consell de Seguretat de l’ONU (26-9-2011).

Palestina, membre de ple dret de la UNESCO (31-10-2011).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any