El secretari d’Organització i dos batlles del PSC, encausats per una trama corrupta a Sabadell

  • Segons la fiscalia, la xarxa exigia 120.000 euros per a tenir avantatge en les contractacions i un 3% de l'import final de l'obra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una possible trama de corrupció de Sabadell ha esquitxat el PSC i alguns empresaris. En total, hi ha dotze detinguts i, a més, vint-i-sis encausats. Entre els encausats hi ha dos batlles del PSC, el de Sabadell, Manuel Bustos, i el de Montcada i Reixac, María Elena Pérez.

També ha estat encausat el secretari d’Organització del PSC i cap de campanya de Pere Navarro, Daniel Fernández; però el seu cas passa al Tribunal Suprem, pel fet de ser diputat del congrés espanyol.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, els implicats exigien un dipòsit de 120.000 euros, si més no, per a tenir avantatge en les contractacions públiques. A més a més, hi havia un pacte no escrit entre els empresaris i els encausats per a abonar el 3% del cost final de les obres. ‘Mercuri’ és el nom posat a aquesta investigació.

Segons que diu la Fiscalia Anticorrupció en un comunicat, també s’han fet 41 entrades i escorcolls a consistoris i societats i 15 més a particulars. Els mossos d’esquadra van presentar-se a la casa de la vila de Sabadell ahir a primera hora i se’n van endur unes quantes caixes amb documentació municipal. També van escorcollar el domicili social de la companyia d’Aigües de Sabadell fins a la una del migdia i, poques hores més tard, la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, situada a la Via Laietana de Barcelona.

En la trama, segons la Fiscalia Anticorrupció, hi ha involucrats membres del PSC de l’Ajuntament de Sabadell, més un altre regidor del PP (destituït pel seu partit fa més d’un any) i un grup d’empresaris.

Ahir al matí el batlle de Sabadell, Manuel Bustos, va confessar en algunes entrevistes als mitjans de comunicació que l’havien encausat per aquest cas de corrupció, però no en va donar cap detall, perquè no en sabia res i que el cas era sota secret de sumari. Això sí, va proclamar que sempre havia treballat ‘al servei de la ciutat de Sabadell amb tot el rigor de la llei’, que era innocent, que no tenia res a amagar i que no dimitiria pas, si no es demostrava que era culpable.

A banda, va dir que la tinent-batlle, regidora d’Economia i diputada del PSC, Montserrat Capdevila, també havia estat encausada, cosa que els mossos van desmentir més tard.

Compareixença moments abans de ser formalment imputat

Ahir a mitjan tarda, quan el secretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, havia d’informar de la situació del batlle Bustos, encausat en el cas ‘Mercuri’, es va saber que també ell constava entre els encausats, però Fernández va dir que solament li constava que un cos superior dels mossos d’esquadra li havia de comunicar una informació que l’afectava.

El cas és que el jutge li imputa un presumpte delicte de tràfic d’influències, a partir d’una conversa telefònica entre ell i la batllessa de Montcada. Ara, segons fonts socialistes, el cas de Fernández seria una causa separada de la de la trama de Sabadell, encara que tinguin en comú la investigació inicial del cas que ha acabat amb l’encausament de Bustos.

En saber aquests detalls, Fernández es va reunir amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i amb la cúpula del partit i fou suspès del càrrec de secretari d’organització dels socialistes catalans.

Quant a la batllessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, va admetre que havia rebut una notificació judicial per una suposada participació en un delicte de tràfic d’influències, però va negar que tingués cap mena d’implicació en aquest delicte i que ‘els procediments de contractació municipal s’havien fet amb tota la legalitat’.

Un oncle de Bustos, també imputat

Melquíades Garrido, oncle del batlle de Sabadell, president del Gremi de Constructors de Sabadell i propietari de l’empresa Constructora Garrido Martínez, va confirmar que la setmana vinent havia de presentar-se davant el jutge com a ‘encausat per una suposada participació’ en la trama de l’Ajuntament de Sabadell.

Garrido també va confirmar que els mossos d’esquadra havien entrat a la seva empresa de Sabadell per escorcollar-ne les instal·lacions i se n’havien endut ‘quatre papers’ del seu despatx, sense més detalls. 

El president del Gremi de Constructors va explicar que ignorava els motius de la citació que el vinculava amb Josep Miquel Duran, cap de la policia local de Sabadell, perquè, va dir, no coneixia aquesta persona ni els altres possibles encausats. Però que cercaria l’assessorament d’un advocat que el representés en l’interrogatori davant el jutge. 

Sabadell, declarat ajuntament més transparent el 2010

L’Ajuntament de Sabadell ha estat reconegut en algunes ocasions per la seva transparència. L’any 2010 l’ONG Transparència Internacional, que avalua el grau de transparència de l’administració pública, va atorgar la màxima nota al consistori sabadellenc. Bustos va recollir el premi apel·lant al compromís i a la voluntat política del seu ajuntament amb vocació ‘d’explicar com fan les coses, d’una manera honesta i transparent’. L’índex utilitzat per l’ONG té en compte, entre més coses, la transparència en la contractació de serveis i urbanisme i obres públiques.

Enguany mateix un estudi de la UAB ha avaluat la transparència informativa, en aquest cas de la pàgina web de l’ajuntament, que ha puntuat amb un 9 sobre 10. Satisfet de la qualificació, Bustos va assegurar que la transparència no era la seva finalitat, sinó ‘l’eina d’excel·lència gestora per tal de millorar la vida dels veïns’.

De fet, durant la seva gestió, Bustos ha estat convidat en més d’una ocasió a explicar en jornades i congressos l’experiència de Sabadell com a exemple de transparència administrativa municipal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any