El secretari d’organització del PSC, encausat per un delicte de tràfic d’influències

  • Diversos càrrecs públics, entre els quals el batlle de Sabadell Manuel Bustos, encausats en la trama que investiga el cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.11.2012 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge ha encausat el secretari d’Organització del PSC i cap de campanya de Pere Navarro, Daniel Fernández, per un presumpte delicte de tràfic d’influències. Segons fonts socialistes, el cas que implica a Fernández seria una causa separada de la trama de Sabadell, tot i que tenen en comú la investigació inicial del cas. L’operació ‘Mercuri’ investiga una suposada trama de corrupció urbanística centrada a Sabadell, en la qual també hi ha encausat el batlle Manuel Bustos. Fernández ha estat director de la campanya electoral de Pere Navarro i és també diputat socialista al congrés espanyol i, per tant, aforat. Això implica que el seu cas no el podria investigar directament el jutjat de Sabadell.

Fernández ha confirmat a la tarda que ha rebut una notificació dels mossos d’esquadra comunicant-li que està encausat per la presumpta trama de corrupció a Sabadell. Fernández ho ha explicat a la mateixa seu del PSC minuts després de finalitzar la conferència de premsa en la qual ha anunciat que el PSC suspensi Bustos del càrrec de secretari de política municipal de la comissió executiva. Fernández ha dit a la conferència de premsa que si es confirmava el seu encausament, posaria el seu càrrec a disposició de Pere Navarro.

En aquesta trama hi ha encausades més de vint-i-sis persones, entre les quals diversos càrrecs públics com el batlle de Sabadell, el socialista Manuel Bustos. La investigació la du a terme la fiscalia anticorrupció i es centra en el pagament de comissions per part de constructors a càrrecs locals per obtenir l’adjudicació d’obres públiques. Els mossos han confirmat a VilaWeb l’escorcoll però no n’han donat més detalls. El cas és sota secret de sumari.

Bustos ha comparegut a migdia i ha dit que tenia la consciència tranquil·la i que no hi havia res a amagar. Abans, en diversos mitjans, havia dit que l’escorcoll sorgia arran d’una denúncia d’un partit polític. ‘M’han dit que hi ha funcionaris implicats’. També ha insistit: ‘Us asseguro que l’alcalde ho ha fet tot dins la llei. Si algú no ha estat legal, el pes de la llei caurà damunt seu’. I ha afegit: ‘Si es demostra que algú ha fet res fora de la llei, dimitiré’.

En la trama també hi ha implicats empresaris i advocats per presumptes delictes de suborn i tràfic d’influències, segons El País, que apunta que un dels projectes que s’investiga és el nou parc empresarial de Sabadell, on hi ha previst que s’inauguri un establiment d’Ikea. Concretament, la fiscalia anticorrupció investiga si les empreses que van dur a terme el pla van pagar a càrrecs electes a canvi d’obtenir el concurs per urbanitzar la zona. 

Entre els detinguts, hi ha el president del Gremi de Constructors de Sabadell, Melquíades Garrido, que és oncle de Manuel Bustos; i el fill de Garrido, l’ex-regidor del PP Jordi Soriano.

Entre els encausats, la batllessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, i el cap de la policia local de Sabadell, Josep Miquel Duran Macho.

Capdevila no està encausada

En canvi, la tinent d’alcalde de Sabadell i diputada del PSC, Montserrat Capdevila, no està pas encausada, segons que han confirmat els mossos a l’ACN. En un primer moment, havia aparegut com a encausada i Manuel Bustos ho havia confirmat en diverses entrevistes. 

Escorcolls a la seu de la Federació de Municipis

Després d’escorcollar diversos edificis de Sabadell (com la companyia d’aigües) i l’ajuntament de Montcada i Reixac durant el matí, el mossos han escorcollat aquesta tarda la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, a la via Laietana de Barcelona. Se n’han emportat emportat documentació suposadament relacionada amb la trama de corrupció. Es dóna el cas que el batlle de Sabadell, Manuel Bustos, és també el president de la FMC.

Comissions d’un mínim de 12.000 euros per avantatges en adjudicacions

Bustos: ‘S’han endut del meu despatx papers oficials de la Diputació’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any