CiU i ERC comencen a parlar de les condicions d’un pacte

  • Artur Mas diu que 'el referèndum es farà' i obre la porta a pactar amb el PSC · Junqueras: 'Hi ha un mandat democràtic sobre la necessitat d'un referèndum'

VilaWeb
Redacció
27.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hi ha una gran majoria en favor del referèndum a Catalunya. I és clar, el referèndum es farà. Mantenim el compromís’, va dir ahir Artur Mas en una valoració del resultat electoral. Però, per a poder-lo tirar endavant, CiU haurà de trobar un suport estable per a gestionar el dia a dia governamental, sia amb ERC, sia amb el PSC. ‘Aquest país necessita un govern fort i estabilitat parlamentària. Sense això, no es podria governar una situació tan complicada com la que tenim: amb una austeritat imposada, havent de superar una crisi econòmica duríssima i dirigir un procés de consulta i amb un govern del PP a Espanya’, va precisar.

Mas ha explicat la situació des de la perspectiva de CiU: ‘Tenim una posició de lideratge que exercirem. No amagarem el cap sota l’ala. Però passa que no n’hi ha pas prou amb el resultat de CiU. Assumirem la responsabilitat parcialment. No ens han confiat un lideratge únic, sinó la part que ens toca, que és la principal.’ I demana a les altres formacions (i Duran i Lleida ha concretat ERC o fins i tot el PSC) que assumeixin la corresponsabilitat.

Per Mas, un govern fort ‘pot ser dirigit i format per nosaltres, amb un suport clar, o bé per un govern de coalició. Si el govern no és fort, no podrà fer-se càrrec de la situació. La geometria variable ara no és possible. Això vol dir que els altres són corresponsables de la situació. Aquest és el mandat del poble català.’

Junqueras, disposat a arribar acords

Ara, el president d’ERC, Oriol Junqueras, està disposat a arribar a acords amb CiU, dins el govern o bé fora, ‘sempre que hi hagi una agenda nacional clara, precisa, amb dates precises, que expressi la voluntat de fer un referèndum’. De fet, Junqueras remarca que ‘hi ha un mandat democràtic que avala la necessitat d’un referèndum i que els ciutadans decideixin el seu futur’. Les condicions que posa per a prestar aquest suport, doncs, són el compromís clar amb la consulta, d’una banda, però també un canvi de política econòmica, d’una altra.

‘Insistim en la necessitat d’un canvi de política pressupostària. Cal una fiscalitat més justa i rebaixar la pressió sobre les nostres famílies i consumidors. I calen mesures com la d’eliminar l’euro per recepta; rebaixar l’IRPF del tram català, i que la pressió s’apliqui a uns altres àmbits, com ara els sectors amb més recursos i beneficiats per la crisi –per exemple, els bancs’, diu Junqueras.

Segons el punt de vista d’Oriol Junqueras, els resultats electorals demostren una majoria pel dret de decidir al parlament, i considera que el bloc sobiranista s’ha desplaçat cap a l’esquerra, mentre que el bloc de centre-esquerra s’ha desplaçat cap al sobiranisme i que ERC n’és el ‘punt de confluència’. 

Oriol Junqueras també diu que el pròxim president de la Generalitat ha de ser Artur Mas perquè és l’únic candidat que té una majoria àmplia, però no ha dit si ERC votaria favorablement la seva investidura o no. Per Junqueras, ‘no tindria sentit’ cercar un candidat alternatiu perquè ‘no es pot vestir una majoria alternativa i no farem coses rares, ni cal fer ballar l’aigua a ningú’. Ara, la decisió d’aquest suport l’ha de decidir el partit, ha manifestat.


Més informació:
Les dades del triomf sobiranista‘ (anàlisi dels resultats electorals respecte del procés independentista, del director de VilaWeb, Vicent Partal)

RAC-1 revela les apostes electorals dels candidats

Editorial de Vicent Partal:Un govern plural per a fer el referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any