Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  27.11.2012  06:00

Autor/s: Pere Cardús i Cardellach

Carme Forcadell: 'Els partits sobiranistes tenen la responsabilitat de posar-se d'acord'

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana valora els resultats electorals

Men?ame
 

Les eleccions de diumenge van tenir dos desencadenants especials: la gran manifestació independentista de l'Onze de Setembre d'enguany i el fracàs del pacte fiscal, perquè el govern espanyol va negar-se rotundament a negociar-lo.

La manifestació va ser una convocatòria molt preparada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). D'aquí ve que hàgim volgut parlar amb la presidenta, Carme Forcadell, perquè ens exposi com veu la correlació de forces del sobiranisme i de l'unionisme i com es troba ara el procés per a aconseguir l'estat propi. Forcadell parla a títol estrictament personal perquè l'ANC farà la seva pròpia valoració demà en una conferència de premsa conjunta amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El sobiranisme s'ha imposat a l'unionisme en unes eleccions amb molta participació. Com ho veieu?
—Crec que tothom ha pres posició i ara sabem exactament quants unionistes hi ha i quants independentistes. Una gran participació ens permet de fer una fotografia del possible resultat d'un referèndum avui. Això és important. El sentiment independentista i la voluntat de fer el referèndum continua viu, perquè no s'ha de confondre el resultat que ha fet CiU amb el suport al procés per l'estat propi --entre més coses, perquè ERC, ICV i la CUP han fet créixer el vot sobiranista. La diferència és que ara el suport al procés d'independència és més repartit, en termes de representació parlamentària. El procés començat l'Onze de Setembre continuarà i s'ha reforçat perquè hem guanyat més vots.

I això amb una participació tan important...
—Sí, perquè ha sortit també el vot espanyolista que no votava a les eleccions del Parlament de Catalunya i sí que votava a les del congrés espanyol. Ja va dir el Mariano Rajoy que eren més importants aquestes eleccions que les que ell va guanyar l'any passat. Ha sortit aquest vot ocult i ja sabem més fidelment quin és el dibuix. I el vot sobiranista passa per sobre del vot unionista.

A què atribuïu que el president Mas hagi reculat després d'haver assumit el clam de l'Onze de Setembre?
—Es pot entendre de moltes maneres, aquest resultat. Segurament que a les eleccions anteriors CiU va obtenir un vot que no era sobiranista i que ara ha anat a unes altres formacions. Els 62 diputats de CiU del 2010 eren també un resultat de concentració com a resposta als governs tripartits. També cal tenir en compte tota la campanya bruta del govern espanyol, que d'alguna manera ha afectat la capacitat d'atraure aquest vot prestat que demanava el president Mas. El joc brut pot haver desmobilitzat un gruix indeterminat d'electors que haurien pogut votar CiU. La prova d'aquesta operació és la reacció dels diaris espanyols de l'endemà. I finalment, també poden haver tingut influència en el resultat de Mas les declaracions del senyor Duran i Lleida, que li ha fet un flac favor, perquè ha torpedinat la credibilitat del discurs i dels compromisos que ha pres CiU.

L'èxit del procés requereix ara un acord de govern entre CiU i ERC?
—No ho sé pas. Això és una cosa que han de decidir ells. És evident, tanmateix, que els partits sobiranistes tenen la responsabilitat de posar-se d'acord. L'Assemblea Nacional Catalana farà aquesta valoració avui en la reunió en què estudiarem el resultat de les eleccions. Però sempre serà una decisió que han de prendre els partits. És clar que s'han de posar d'acord sobre com i quan s'ha de fer el referèndum.

Què demaneu als 135 diputats del nou parlament?
—Que compleixin el programa. Els que deien que farien el referèndum són els de CiU, ERC, ICV i la CUP (87 diputats). Com a mínim, que compleixin el compromís plasmat al programa sobre el dret d'autodeterminació. És molt important anar per feina, posar-s'hi i no perdre el temps.

Men?ame